[FOTOVERSLAG] Welkom in Zwabberdam en Gaandrië

[FOTOVERSLAG] Welkom in Zwabberdam en Gaandrië

Zaterdag 18 februari hebben de inwoners van Zwabberdam en Gaandrië (Leidschendam en Voorburg) weer na jaren carnaval kunnen vieren.

Sleutel en Hamer
De dag begon op het gemeentehuis waar met stevige passen de polonaise werd gelopen onder muzikale begeleiding van de Blaasbalgen. Dit is ook het moment waar de ‘macht van de gemeente’ door de burgemeester wordt overgedragen aan de prinsen.

De prins van Zwabberdam ontving de sleutel, terwijl de prins van Gaandrië de hamer kreeg uitgereikt. Burgemeester Jules Bijl wenste alle carnavalsvierders veel plezier.

Beide prinsen gaven een toespraak, waarbij ook op serieuze noot verschillende zaken werden aangestipt. Zo werd onder andere aandacht gevraagd voor de problematiek rondom de huur in the Mall, het verkeer in de gemeente, en het gebrek aan plekken en activiteiten voor de jeugd. Burgemeester Jules Bijl werd gevraagd de aangedragen onderwerpen onder de aandacht te brengen bij zijn opvolger, Martijn Vroom.

Optocht
Na alle formaliteiten op het gemeentehuis maakten de feestvierders zich klaar voor de carnavalsoptocht. Vanaf de Veurse Achterweg vertrokken een stoet aan rijkelijk versierde voertuigen en carnavalsvierders door Leidschendam. De Damzwabbers stopten bij de sluisjes, terwijl de Gaanders hun weg vervolgden naar het Gaandriaanse rijk.

Bij de sluisjes werden toeschouwers getrakteerd op een schouwspel op de Vliet. Zoals traditie gingen ook de prins en page de Vliet in. Dit keer zonder kraan, maar door met de stuntende watersporters mee de lucht in te gaan, én vervolgens ondergedompeld te worden.

Zowel in Zwabberdam als Gaandrië gaan de festiviteiten vanavond gewoon door met het Gekostumeerde Bal en het Groot Carnaval. Alaaf!


Bekijk meer foto’s op de Facebookpagina van Leidschendam-Voorburg.tv