Politie waarschuwt voor onbevoegde rij-instructeurs in de regio

Politie waarschuwt voor onbevoegde rij-instructeurs in de regio

De politie zegt recentelijk meerdere rij-instructeurs te hebben gecontroleerd die niet bevoegd waren, of waarbij andere zaken niet op orde waren. Mensen worden gewaarschuwd hier goed op te letten.

Onbevoegd
Verschillende rij-instructeurs zouden niet in het bezit zijn van een rijbevoegdheidspas, of gaven les in een categorie waartoe zij niet bevoegd zijn.

Daarnaast constateerden agenten verschillende andere overtredingen. Zo waren er meerdere motorrijscholen die tegelijkertijd lesgaven aan meer leerlingen dan toegestaan. Er mogen namelijk maximaal twee leerlingen tegelijkertijd motorrijles krijgen van een instructeur. Ook zagen ze bij motorrijlessen dat er communicatiesets ontbraken, waardoor er geen communicatie tussen instructeur en leerling mogelijk was.

Controleer zelf de bevoegdheid
Mensen zijn zelf in staat te controleren of iemand over de juiste bevoegdheid beschikt. Dit kan bijvoorbeeld via de ‘bevoegdheidschecker’ van de IBKI. Door eenvoudig te zoeken op de achternaam, krijg je de kwalificaties van een instructeur te zien.

Ook zegt de politie dat je een instructeur kan vragen naar zijn/haar IBKI WRM bevoegdheidspas. Hierop staat ook voor welke categorie les mag worden gegeven. Een voorbeeld van zo’n pas is eveneens te vinden op de website van het IBKI.