Vergissingsbombardement Bezuidenhout herdacht

Vergissingsbombardement Bezuidenhout herdacht

Zondag 5 maart is in Den Haag het vergissingsbombardement van 3 maart 1945 op de wijk Bezuidenhout herdacht. Burgemeester Jules Bijl legde een krans namens de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Bombardement
Hoewel de bevrijding nog enkele maanden op zich laat wachten, wordt er hevig gevochten in Europa. Vanuit het Haagse Bos nemen de Duitsers Engeland onder vuur met raketten. Door de verwoesting die in Londen wordt aangericht, krijgt de Engelse luchtmacht de opdracht om de raketinstallaties uit te schakelen.

Rond negen uur ’s ochtend klinkt het geluid van de Engelse bommenwerpers die dichterbij komen. Enkele minuten later klinken de eerste explosies. Hoewel het Haagse Bos eigenlijk doelwit was, kwamen de bommen door menselijke fout (voornamelijk) terecht op de woonwijk Bezuidenhout. Zo’n 550 mensen kwamen te overlijden, enkele honderden raakten zwaargewond, en duizenden Hagenaren waren na die ochtend dakloos.

Het bombardement was eveneens ingrijpend voor Leidschendam-Voorburg. De brandweer assisteerde bij het bestrijden van branden, terwijl duizenden Hagenaren in Voorburg werden opgevangen voor opvang en medische hulp.

Herdenking
Het Juliana van Stolbergmonument overleefde het bombardement en werd daardoor een monument voor de herdenking. Ieder jaar is daar een herdenkingsceremonie met toespraken en kransleggingen. Dit jaar werd daarbij ook stilgestaan bij de huidige situatie in Oekraïne en dat vrijheid dus ook in deze tijd niet vanzelfsprekend is.

Namens de gemeente Leidschendam-Voorburg legde burgemeester Jules Bijl samen met een overlevende een krans bij het monument.