Nog eens vier miljoen extra nodig voor Huis van de Stad Rijswijk

Nog eens vier miljoen extra nodig voor Huis van de Stad Rijswijk

Het Huis van de Stad, het oude stadhuis dat wordt verbouwd, wordt duurder dan gedacht. Voor de laatste fase van de uitvoering is er opnieuw een financiële tegenvaller door onder andere de kostenstijgingen van bouwmaterialen.

Vier miljoen euro
In de eerste fase werden de werkzaamheden bij het Huis van de Stad al stilgelegd nadat er asbest  werd aangetroffen en er extra maatregelen moesten worden genomen vanwege de broedplaats van een beschermde slechtvalk.

Uit onderzoek bleek op meerdere plekken verspreid over het gebouw losse asbestdeeltjes aanwezig waren in de kabelgoten en aan de bovenzijde van de systeemplafonds. Uit veiligheidsoverwegingen werd de verbouwing direct stilgelegd en er werden zestien luchtmonsters genomen. Slechts in één monster werd één asbestvezel aangetroffen. De vertraging van de bouwwerkzaamheden, de asbestsanering en de aanvullende onderzoeken in 2019 brachten toen ook al extra kosten ter waarde van 4 miljoen euro met zich mee.

Twee fases
Het Huis van de Stad wordt in twee fases opgeleverd. In 2022 zijn het souterrain en de begane grond al geopend. Trias, Centrum voor de Kunsten, Dagbesteding ’t Trefpunt en het vrijwilligerscentrum Rijswijk Doet van Welzijn Rijswijk hebben hun intrek al genomen in het Huis van de Stad. Het is de bedoeling dat halverwege 2023 Bibliotheek aan de Vliet volgt en dat de gemeente eind 2023 de publieksbalies, de trouwzaal en de kantoorruimten in gebruik neemt.

Meer kosten
Bij deze laatste fase komen er meer kosten bij vanwege onvoorziene omstandigheden zoals inflatie en de hogere prijzen van grondstoffen voor de bouw. De kosten zijn met meer dan 25% zijn gestegen sinds de overeenkomst werd gesloten met de aannemer. Daarnaast moeten er extra kosten worden gemaakt voor ICT-voorzieningen en valt de keuken duurder uit nu deze ook geschikt moet zijn voor breder toegankelijke horeca. Ook de hybride raadszaal die in het Huis van de Stad eveneens te gebruiken is als theaterzaal, brengt meer kosten met zich mee. In totaal moet er opnieuw vier miljoen euro extra worden uitbesteed.

Raad wordt geïnformeerd
De gemeenteraad wordt op dinsdag 4 april bijgepraat over de ontwikkelingen van het Huis van de Stad, zo laat de gemeente weten. Daarna zal de gemeenteraad op dinsdag 18 april een besluit nemen over het toekennen van het benodigde bedrag voor de laatste fase van de verbouw van het Huis van de Stad.

Verantwoordelijk wethouder Larissa Bentvelzen baalt van de extra kosten die de gemeente moet maken, maar ziet geen andere optie: “Het Huis van de Stad belooft een prachtig nieuw hart van Rijswijk te worden waar alles samenkomt: cultuur, beweging, de bibliotheek en alles wat nu in het stadhuis zit. We zullen een uiterste inspanning moeten leveren om het project tot een goed einde te brengen. De extra kosten die we nu maken zijn noodzakelijk om alle faciliteiten kwalitatief, goed en tijdig te kunnen afronden.”