Gemeente Rijswijk vraagt aandacht voor verkeersveiligheid met campagne MONO

Gemeente Rijswijk vraagt aandacht voor verkeersveiligheid met campagne MONO

Even snel een appje lezen of beantwoorden tijdens het rijden? Alleen al het gebruik van de smartphone leidt in Nederland jaarlijks tot enkele tientallen doden en honderden gewonden. Met de campagne MONO vraagt de gemeente Rijswijk in maart en april extra aandacht voor ‘ongestoord onderweg’.

Afleiding
Dankzij social media en je smartphone is alles en iedereen altijd binnen handbereik. Alleen in het verkeer leidt het tot afleiding. Automobilisten die net te laat remmen, slingerende fietsers of voetgangers die de weg oversteken zonder te kijken. Soms gaat het net goed, maar in veel gevallen leidt het wel tot een ongeluk. Zo vergroot het typen van berichtjes tijdens het rijden of fietsen het risico op een ongeval minstens 25 keer. De oplossing? Ongestoord op en onderweg zonder afleiding!

Verkeersveiligheid in Rijswijk
De gemeente Rijswijk scoort slecht op verkeersveiligheid als het gaat om het aantal verkeersongevallen. Vorig jaar kwamen 273 mensen in Rijswijk niet veilig aan op hun bestemming, omdat ze gewond raakten in het verkeer. Met het Actieplan Verkeersveiligheid werkt de gemeente aan een veiliger Rijswijk. Wethouder Armand van de Laar: “We pakken de weginrichting aan, maar ook zetten we in op gedragsbeïnvloeding. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. Bijvoorbeeld omdat we afgeleid zijn door onze smartphone. Bewustwording van je eigen gedrag is dus minstens net zo belangrijk. Door aan te sluiten bij regionale en landelijke campagnes hopen we meer bewustwording te creëren. Alleen met elkaar maken we Rijswijk verkeersveiliger en brengen we het aantal slachtoffers terug. Dus rij MONO, fiets MONO.”

Ga voorbereid de weg op
Voorbereid op weg is het halve werk. Bewaar je telefoon bijvoorbeeld uit het zicht. Zo kom je niet in de verleiding om erop te kijken. Zet je telefoon op niet storen of laat weten dat je even niet bereikbaar bent. En zorg ook dat je navigatie is ingesteld voor vertrek. Dit zorgt voor meer veiligheid voor jou én je medeweggebruikers. Bovendien hou je met je veilige weggedrag het nodige geld op zak. De boetes voor gebruik van de telefoon in het verkeer kunnen oplopen tot 350 euro.

Meer weten?
MONO is onderdeel van het programma ‘Ik maak een punt van nul’ met als doel nul vermijdbare verkeersslachtoffers in Zuid-Holland.

Kijk voor meer informatie en tips om veilig deel te nemen aan het verkeer op de social media kanalen van de gemeente Rijswijk. Je kan ook een kijkje nemen naar de website van ‘Maak een punt van nul.