Gemeente Leidschendam-Voorburg doet mee aan het NK Tegelwippen

Gemeente Leidschendam-Voorburg doet mee aan het NK Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 doet de gemeente Leidschendam-Voorburg mee met het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels in z’n voor-, achter- of geveltuin te vervangen door planten of ander groen. Zo roept wethouder Marcel Belt inwoners uit de gemeente op ook mee te doen: “Help mee en vervang zoveel mogelijk tegels door planten en ander groen! Dat is goed voor de natuur, zorgt voor minder wateroverlast bij extreme regenval en voor betere verkoeling op warme dagen.”

NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd tussen gemeenten. Gemeente Leidschendam-Voorburg doet dit jaar voor het eerst mee. Inwoners uit de gemeente kunnen helpen met het veroveren van de eerste plek: zij kunnen het aantal tegels dat zij eruit hebben gehaald, invullen in een Tegelteller. Die houdt het totaal aantal verwijderde tegels per gemeente bij. De gemeente waarin tussen 21 maart en 31 oktober 2023 de meeste tegels worden vervangen door groen, wint de Gouden Tegel of de Gouden Schep.

Samen voor meer groen en minder tegels
Wethouder Marcel Belt hoopt dat veel inwoners uit de gemeente aan de slag gaan: “De wedstrijd past goed bij de ambities die we als gemeente hebben om te vergroenen. We leggen zelf bijvoorbeeld steeds meer plantvakken aan en voorzien parkeerplekken van grasbetontegels. Door met het NK Tegelwippen mee te doen, willen we inwoners stimuleren om samen met ons te zorgen voor meer groen en minder tegels in onze gemeente. Dat maakt onze stad nog mooier, groener en klimaatbestendiger.”

Tegels eruit en groen erin
De grond waarin bomen en planten staan, vangt water op tijdens extreme regenbuien. Dat betekent minder kans op wateroverlast op straat. Bovendien zorgen bomen en planten voor een beetje verkoeling tijdens hete zomerdagen door water te verdampen, en vanwege de schaduwvorming. Daarnaast is meer groen goed voor de biodiversiteit. Vogels, bijen en vlinders vinden er voedsel en beschutting.

Bestel de TegelTaxi uiterlijk 2 april
Inwoners uit de gemeente Leidschendam-Voorburg kunnen hun oude (tuin)tegels gratis op laten halen door de TegelTaxi. De Tegeltaxi kan worden besteld via de website van de gemeente. Voorwaarde voor het ophalen is wel dat zij planten terugplaatsen op de plek waar tegels zijn verwijderd. De eerste rit is op 11 april. Voor die rit kunnen inwoners de TegelTaxi tot en met zondag 2 april bestellen. Opgehaalde tegels worden gerecycled tot materiaal dat hergebruikt wordt.

Wil je meer  informatie over het NK Tegelwippen, het invullen van de tegels in de Tegelteller, het bestellen van de TegelTaxi en de kalender waarop staat wanneer de TegelTaxi door de gemeente rijdt? Neem dan een kijkje op de website van gemeente Leidschendam-Voorburg.