[VIDEO] Opnieuw protest voor behoud tramhalte Treubstraat

[VIDEO] Opnieuw protest voor behoud tramhalte Treubstraat

Omwonenden van de opgeheven tramhalte Treubstraat hebben donderdag 30 maart voor de derde keer gedemonstreerd bij de halte. Nog altijd strijden zij voor het behoud van de halte en hebben recentelijk handtekeningen ingezameld met een petitie.

Afhankelijk
De demonstrerende bewoners zeggen afhankelijk te zijn van tram 17 en de halte aan de Treubstraat: “De halte is voor bewoners van de Churchilltorens onontbeerlijk. De gemiddelde leeftijd is 75+ en veel mensen rijden ook geen auto meer. Velen zijn slecht ter been. Er zijn zelf mensen die hier zijn kómen wonen vanwege de tramhalte voor de deur”, zo vertelt omwonende Marian Demenint.

Ze zeggen daarop dat er ook geen alternatief beschikbaar is: “Weinig mensen rijden nog auto, en als je wel al auto rijdt, dan staan we hier van drie tot zeven in de file. We kunnen zelf met de auto onze eigen parkeergarage niet in of uit op die tijd. De RegioTaxi komt ook niet niet om die tijd. We zijn aangewezen op de tram en de volgende halte is te ver lopen.”

In beide richtingen op is de volgende halte tenminste vierhonderd meter lopen. “Maar dat is dus twee keer lopen bovenop wat je van plan was te gaan doen. En dat is voor veel ouderen te veel.” Ze snappen het besluit van de sluiting ook niet, omdat het in hun ogen nauwelijks tijd bespaart. Ook zou het de HTM volgens hun geld opleveren, doordat veel bewoners dan de tram kunnen pakken.

Demonstratie
Het is inmiddels de derde keer dat bewoners actie voeren bij de halte. Harry de Wit licht toe waarom ze dit doen: “We hopen door iedere keer actie te voeren dat de halte niet vergeten wordt, maar dat die weer gebruikt kan worden door onze bewoners.” Ook hebben zij een petitie gehouden en handtekeningen verzameld. Deze zijn inmiddels verstuurd aan de HTM en Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH).

Halte Treubstraat
De halte Treubstraat is buiten gebruik gesteld als het gevolg van bezuinigingsmaatregelen, zo laat de HTM schriftelijk aan onze redactie weten: “Die bezuinigingen waren het gevolg van de coronacrisis. […] HTM heeft gekozen voor een aantal bezuinigingsmaatregelen zoals het opheffen van dertien halten in plaats van een hele bus of tramlijn. Daarbij hebben wij gekeken naar het gebruik van de halte (hoeveel reizigers stappen hier in/uit), of er openbaar vervoer in de nabijheid beschikbaar is, en naar de voorzieningen in de buurt.”

Hoe definitief de sluiting is, is afhankelijk van het aantal reizigers, aldus de HTM. “Omdat het aantal reizigers nog steeds niet op het niveau van 2019 is, blijven de bezuinigingen uit het Transitieprogramma voorlopig van kracht tot eind 2024.”

Onze redactie heeft aanvullende vragen gesteld aan de HTM over hoe de besparingsmaatregelen berekend zijn, maar heeft hier nog geen antwoord op ontvangen.

Onze redactie heeft eveneens een reactie gevraagd aan de gemeente, maar heeft hier nog geen reactie op ontvangen.