Schade jaarwisseling gemeente Rijswijk lager dan voorgaand jaar

Schade jaarwisseling gemeente Rijswijk lager dan voorgaand jaar

Gemeente Rijswijk beleefde een drukke, maar relatief beheersbare oud en nieuw. Dat blijkt uit de ‘Evaluatie Gemeentelijke Inzet Jaarwisseling 2022-2023’. Er waren in Rijswijk wel diverse incidenten waaronder brandjes, vernielingen, opstootjes en vuurwerkincidenten, maar wel minder dan het jaar ervoor. Desondanks bedroeg de totale schade in de openbare ruimte bijna € 43.000,-. Dit maakte gemeente Rijswijk op vrijdag 7 april bekend.

Goed samengewerkt
De aanloop naar de jaarwisseling was spannender dan normaal, onder meer vanwege het afschaffen van coronamaatregelen en het opgeheven vuurwerkverbod. Net als bij voorgaande jaarwisselingen werd in Gemeente Rijswijk goed samengewerkt binnen een multidisciplinaire werkgroep waarin gemeente, politie, brandweer, Avalex en diverse andere partners zijn vertegenwoordigd. De binnen deze werkgroep genomen voorzorgsmaatregelen hadden tot doel om zoveel mogelijk schade, overlast en letsel te voorkomen. Zo werden onder meer maatregelen genomen om schade aan parkeerautomaten en schade aan de openbare bestrating te voorkomen. Voor de jeugd werden activiteiten georganiseerd en werd zo veel mogelijk brandbaar materiaal van straat gehaald.

Incidenten
Cijfers van de Veiligheidsregio Haaglanden laten zien dat het aantal geregistreerde incidenten door politie en brandweer lager lag dan bij de jaarwisseling een jaar eerder. De politie registreerde 15 meldingen in Rijswijk (9 geweldszaken, 2 vuurwerkincidenten, 3 vernielingen en 1 keer voor loos alarm). Vorig jaar greep de politie nog 27 keer in, waarvan 18 keer vuurwerk gerelateerd. De brandweer moest 32 keer in actie komen waarvan 18 keer voor een buitenbrand (met name brandbaar afval). Vorig jaar ging het om respectievelijk 51 en 32 keer.

“Dat er minder meldingen waren dan het jaar ervoor is mooi, maar ik vind het nog steeds een groot aantal”, zegt burgemeester Huri Sahin die tijdens de nieuwjaarsnacht mee op pad ging met de politie. “Dat de jaarwisseling relatief beheersbaar bleef was vooral te danken aan goede voorbereidingen en de vele inspanningen gedurende de nacht. De druk op onze hulpverleners was heel hoog.”

Schade
Mede door de vooraf getroffen maatregelen was er dit jaar minder schade in de openbare ruimte en aan het straatmeubilair. Het totale schadebedrag kwam uit op € 42.721,-. Dat is € 12.708,- minder dan het jaar ervoor. Ondanks alle inspanningen om de schade aan de openbare bestrating terug te dringen bleef deze schadepost onverminderd hoog, namelijk € 13.035,-. Bij de aanbevelingen voor de aanpak van de jaarwisseling 2023-2024 staat onder meer het voorkomen van straatvuren daarom hoog op de agenda.

Burgemeester Huri Sahin: “We gaan met de aanbevelingen aan de slag om er een feestelijke jaarwisseling 2023-2024 van te maken. Maar de schade die tijdens jaarwisselingen wordt veroorzaakt blijft een doorn in het oog. Vooral als je bedenkt dat de werkelijke kosten voor onze samenleving nog veel hoger liggen, want in onze cijfers is niet meegenomen welke kosten in de zorg zijn gemaakt.”