Historische Trekvaartdag en opening vaarseizoen op zaterdag 15 april

Historische Trekvaartdag en opening vaarseizoen op zaterdag 15 april

Op zaterdag 15 april wordt in Leidschendam-Voorburg het toeristische vaarseizoen geopend. Dit valt samen met de Historische Trekvaartdag, waarbij er tal van activiteiten en bezienswaardigheden zijn te bezoeken in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag.

Opening Vaarseizoen
Ieder jaar opent de gemeente het toeristische vaarseizoen. Rond half elf vertrekken vanaf de Kniplaan boten naar Leidschendam. Genodigden stoppen bij houtzaagmolen de Salamander om vervolgens rond het middaguur aan te komen bij de sluisjes in het oude centrum van Leidschendam. Hier wordt inmiddels traditiegetrouw een glaasje Vlietwater genuttigd, waarna de vloot weer verder gaat. Om 13.00 uur vindt er een botenparade plaats bij Park Vreugd en Rust in Voorburg, onder begeleiding van een drumfanfare.

Historische Trekvaartdag
De opening van het vaarseizoen valt samen met de Historische Trekvaartdag. In de zeventiende eeuw werden waterwegen klaargemaakt voor de trekvaart. Via trekschuiten konden mensen en goederen over het water worden voortgetrokken. Een vervoersmiddel wat zowel betrouwbaar als comfortabel was. Zo was de drukste en oudste trekvaartroute van Zuid-Holland tussen Den Haag, Delft en Leiden. Jaarlijks voeren tot wel 200.000 mensen over de Vliet langs Leidschendam-Voorburg.

Tijdens de Historische Trekvaartdag zijn langs de route in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag verschillende locaties en bezienswaardigheden opengesteld. Stap bijvoorbeeld op een rondvaartboot tussen Leiden en Leidschendam. Ook zijn er verschillende fiets- en wandelroutes om te volgen.

Activiteiten in gemeente
In Leidschendam en Voorburg zijn er verschillende locaties te bezoeken en activiteiten om aan deel te nemen.

In de Dorpskerk aan de Delftsekade in Leidschendam zijn er verschillende lezingen en rondleidingen; bij begraafplaats Wilsveen zijn er rondleidingen over de geschiedenis; bezoek de tentoonstelling over Maduro in buitengoed Dorrepaal; en er zijn tal van activiteiten bij molen de Salamander. Ieder uur vertrekt er ook vanaf molen de Salamander een boot naar Leiden.

Mensen zijn welkom bij de Oude Kerk in Voorburg, waar rondleidingen en restauratiewerkzaamheden zijn; bij museum Swaensteyn en Hofwijck zijn de deuren geopend en zijn speciale activiteiten vanwege de Trekvaartdag; bij het oude brugwachtershuisje in Park Arentsburgh is een reconstructie van de Trekvaart over de Vliet te bezichtigen. Ook zijn er tal van erfgoedorganisaties op verschillende locaties actief. Vanaf het Huygensmuseum kunnen mensen ook ieder uur opstappen op de boot naar Leidschendam of Den Haag.

Ook zijn er zowel in Leiden als Den Haag diverse activiteiten te beleven. Bezoek voor de uitgebreide programma’s en verdere details de website historischetrekvaart.nl.

Virtuele tijdreis naar 17e eeuw
Om de geschiedenis zichtbaar te maken, is er een app en website gemaakt, zodat mensen een virtuele tijdreis kunnen maken naar de zeventiende eeuw. Bekijk verschillende locaties in Leiden, maar ook enkele locaties langs de Vliet in onze gemeente zijn daarin opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan het gebied bij de kippetjesbrug in Voorburg, of rondom de Sluisbrug in Leidschendam.

Download de gratis app Canals5D of bezoek de website canals5D.nl.