Kransen dodenherdenking in water gegooid bij Park Hofrust

Kransen dodenherdenking in water gegooid bij Park Hofrust

De kransen van de herdenking van gisteravond zijn in het water aangetroffen bij Park Hofrust. Een Rijswijker die zijn hond vanochtend uit liet zag de kransen in het water liggen en belde de politie.

Opzettelijk
De kransen zijn uit elkaar getrokken en daarmee lijkt het op een opzettelijke daad. De politie is reeds ter plaatse geweest. De politieke partij Rijswijks Belang meldt op zijn Facebookpagina “Hoe respectloos ben je en hoe glijden we af. Onze fractie is met stomheid geslagen en zeer ontdaan van deze misselijkmakende actie.”

Ook andere partijen reageren op de vernieling
Ger Kruger van Beter voor Rijswijk spreekt zijn teleurstelling uit. “Hier word ik verdrietig van. Het was juist zo’n mooie herdenking met ook veel aandacht was vanuit de jeugd die daar ook prachtig hebben gezongen, zowel in de kerk als aan Park Hofrust. Het was indrukwekkend en het was ook heel druk. Na jaren was het weer een echte herdenking. Dat dit gebeurt is dan gewoon heel erg betreurenswaardig.” Ook burgemeester Huri Sahin spreekt haar afkeur uit over de vernielingen.

Wil van Nunen van PvdA Rijswijk noemt de actie in gesprek met Rijswijk.tv respectloos. Ook Maarten van ’t Eind van GroenLinks Rijswijk is aangeslagen door het nieuws en hoopt dat de dader of daders gevonden worden en dat ze er iets van kunnen leren. “Ik vind het respectloos en ik vind het onbegrijpelijk dat mensen dit doen. Juist in deze tijd dat we zien dat vrijheid een fragiel iets is.” Menno van Enk van CDA sluit zich bij de woorden aan. “Dit is echt afschuwelijk en heel triest.” Elze Woudstra van D66 geeft aan dat dit voorval aantoont dat we moeten blijven herhalen waarom herdenken belangrijk is en waarom we dit doen. “Als je dit doet dan weet je niet wat er speelt of je bent echt aandacht aan het zoeken.”

Incident of vaker onrustig?
Coen Sleddering van VVD Rijswijk: “Dat dit gebeurt is diep en diep triest. Ik hoop dat er via camera’s of getuigen achterhaald kan worden wie dit gedaan heeft. Daarnaast is het ook interessant om te weten of dit iets specifiek voor vier mei is of is het altijd al onrustig in het park in de avond.” Danny van Dam van Wij. Rijswijk hoopt ook dat de daders gepakt worden. “Het is een grote belediging naar iedereen die aan deze mooie herdenking heeft gewerkt. Het is toch ondenkbaar dat de kransen van de kinderen nu in het water liggen. Ik snap niet hoe je dat in je hoofd haalt.”

Afschuwelijk en schokkend. Het is heel pijnlijk en ongelooflijk buiten alle proporties.