Roadshow ondermijning brengt wietplantage naar gemeentehuis Pijnacker-Nootdorp

Roadshow ondermijning brengt wietplantage naar gemeentehuis Pijnacker-Nootdorp

Dinsdag werd de roadshow Ondermijning gehouden bij het gemeentekantoor van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. Hier konden burgemeester Bjorn Lugthart samen met de wethouders en andere genodigden kennis opdoen over verschillende vormen van ondermijnende criminaliteit: misdaad die de maatschappelijke structuur beschadigt. Bijvoorbeeld drugscriminaliteit.

Wat was er te doen?
Er waren verschillende dingen te bezoeken: een nagebouwde hennepkwekerij en een escape room in een waardetransportauto. Aanwezigen konden tijdens de roadshow ook hun kennis over ondermijning laten testen in de andere escape room “Foute Centen” en de geur van XTC leren herkennen bij de interactieve ondermijningsbus. Er was zelfs de mogelijkheid om via een VR-bril een uitbuitingssituatie te ervaren. Ondanks dat ze niet echt waren kregen de deelnemers te maken met veel nieuwe en vreemde ervaringen.

Hoe herken je ondermijning
Bij ondermijning komen de onderwereld en bovenwereld samen. Burgemeester Bjorn Lugthart geeft voorbeelden: “Denk aan een kapper zonder klanten maar wel met veel omzet. Of een horecazaak zonder klanten waar wel veel geld verdiend wordt.” Lugthart geeft ook aan dat je snel kunt merken dat er iets niet klopt door met ondernemers te praten. “Neem bijvoorbeeld een bedrijventerrein. “Het stemt me positief dat veel ondernemers zich durven uit te spreken. Daarin zie je de betrokkenheid van ondernemers onder elkaar.”

Ondermijning de kop indrukken
Er zijn al concrete acties geweest waarbij ondermijning de kop is ingedrukt. Dat komt onder andere door uitbreiding van capaciteit en extra inzet van boa’s. “het is belangrijk dat we effectief samenwerken. Pijnacker-Nootdorp kan de ideale plek zijn voor ondermijning omdat Den Haag en Rotterdam flink wat inzet hebben gehad op dit onderwerp. Criminelen zouden onze gemeente kunnen zien als een nieuwe plek omdat het centraal tussen de twee gebieden ligt.”

Hou je ogen open
Zie je iets geks of heb je het vermoeden dat er in jouw omgeving iets niet klopt? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of via meld misdaad anoniem 0800-7000.