In een brief van minsters Hugo de Jonge en Erik van der Burg aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp werd begin mei een dringend verzoek gedaan voor de opvang van extra asielzoekers. De gemeente geeft aan de haalbaarheid van een nieuwe opvanglocatie te gaan onderzoeken.
Landelijk tekort
De oproep voor nieuwe (tijdelijke) opvanglocaties komt door een landelijk tekort aan opvangplekken. Dit resulteerde onder andere erin dat afgelopen jaar asielzoekers in de buitenlucht moesten slapen bij Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is tot nu toe afhankelijk geweest van de vrijwilligheid van gemeenten om asielzoekers op te vangen. De landelijke politiek werkt nu aan de zogeheten ‘spreidingswet’, waardoor gemeenten verplicht kunnen worden gesteld om deze mensen op te vangen.
Haalbaarheidsonderzoek
De gemeente geeft aan een haalbaarheidsonderzoek te willen starten voor opvang binnen de gemeente: “Door nu alvast de mogelijkheden binnen onze gemeente te inventariseren, wil het college de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden”, aldus de gemeente. “Het Rijk kan het alleen regelen met gemeenten”, aldus wethouder Van Kuppeveld. “Daar gaan we met de raad over praten. Wij gaan het in juni bespreken.”
Het gaat om minimaal 150 en maximaal 300 plekken op één locatie voor de duur van minimaal vijf en maximaal tien jaar. Momenteel wordt al gewerkt aan een opvangplek bij de oude brandweerkazerne in Nootdorp. Daar komen zo’n vijftig mensen terecht die nu in de noodopvang bij Van der Valk worden opgevangen.
Opgave komt bovenop bestaande woningopgave
Wethouder Van Kuppeveld zegt dat het college bereid is tot een verdere bijdrage, maar dat dit wel onder voorwaarden is. De gemeente heeft namelijk ook te maken met woningbouwopgaven. Daarom stelt het college de voorwaarde dat asielopvang niet kan worden gerealiseerd op locaties waar woningbouw is gepland. Ook wil het college parallel aan de asielopvang flexwoningen voor spoedzoekers en starters realiseren.
Behandeling in gemeenteraad
Het voorstel wordt besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 15 juni. Besluitvorming vindt plaats op 29 juni.
“Wanneer de raad instemt, is het nog niet zeker dat de opvang daadwerkelijk wordt gerealiseerd”, zo benadrukt de gemeente. “Dat hangt af van haalbaarheidsonderzoek naar geschikte en beschikbare locaties. Ook moet onderzocht worden wat we binnen de gemeente maatschappelijk aankunnen.”