Sam Schwencke stopt per direct als raadslid GroenLinks

Sam Schwencke stopt per direct als raadslid GroenLinks

Sam Schwencke stopt als raadslid. Dit heeft de lokale fractie van GroenLinks Rijswijk middels een persbericht bekend gemaakt. De zetel wordt overgedragen aan Lichelle de Bruijn.

“Niet de geschikte vorm gebleken”
Met haar hart voor het klimaat is Schwencke de lokale politiek ingegaan om impact te maken: “Ik wil continu overal impact maken om te helpen het klimaatprobleem op te lossen”, vertelt ze. “De structuur van de Raad, waarin je steeds zoekt naar compromissen, is voor mij niet de geschikte vorm gebleken. Dat past niet bij mijn gevoel van urgentie, van crisisbesef. Ik heb het geduld daar niet voor; mijn handen jeuken, ik wil graag meer doen.”

Sam vervolgt: “Het is heel belangrijk dat er snel en daadkrachtig werk wordt gemaakt van de klimaatcrisis in elke gemeenteraad, en ik ben heel blij dat GroenLinks dat werk doet. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat GroenLinks daar recht aan zal doen. Ik ga verder met impact zoeken in werkvormen die mij beter liggen.”

Ophef arrestatie geen rol
Eerder was er ophef ontstaan rondom Schwencke toen zij werd aangehouden bij een wegblokkade van klimaatactiegroep Extinction Rebellion. Het besluit tot aftreden heeft niet te maken met die eerdere ophef, zo benadrukt Schwencke: “Voor februari voelde ik al dat ik in de Raad niet zou vinden wat ik zocht. De ophef om mijn arrestatie kwam voor mij als een verrassing, omdat breed bekend is dat ik actief ben bij Extinction Rebellion en daar voorheen geen aandacht voor was. Maar toen het toch ter discussie werd gesteld wilde ik niet meteen opstappen; het zou de indruk wekken dat ik af zou treden in een schandaal. Daarbij wilde ik nog een motie in stemming brengen over het uitroepen van de Klimaatnoodtoestand in Rijswijk. Die motie hebben we teruggetrokken en zullen we opnieuw in stemming brengen. Ik kies nu dit moment. Ik wil verder.”

Fractievoorzitter vindt vertrek jammer
Maarten van ’t Eind, fractievoorzitter van GroenLinks Rijswijk, zegt het jammer te vinden, maar dat hij de keuze wel begrijpt: “Onze fractie vindt het heel erg jammer dat Sam ervoor kiest op te stappen. Wij hebben veel waardering voor haar inzet voor het klimaat. Zij vervulde daarin ook een belangrijke rol binnen de fractie. We gaan haar missen. Natuurlijk zijn we tegelijkertijd ook heel erg blij met de komst van Lichelle. Onze fractie zal zich binnen de gemeenteraad blijven inzetten voor een duurzame toekomst en een rechtvaardig klimaatbeleid voor alle inwoners van Rijswijk”.