Burgemeester wil geen Eritrese bijeenkomst in juli in Event Plaza

Burgemeester wil geen Eritrese bijeenkomst in juli in Event Plaza

Afgelopen zondag liep het volledig uit de hand rondom een feest van Eritreeers die hun nationale feestdag wilde vieren. Een groep demonstranten kwam de rust verstoren en er ontstonden vechtpartijen waarbij ook steekwapens gebruikt werden. Je zou kunnen zeggen dat het initiële feest niets met de demonstranten te maken had, maar het zijn tegenstanders van het regime die kwamen demonstreren tegen de voorstanders van het regime die een feest hadden in Event Plaza. Het feest kon door het uitbreken van de onrust niet meer doorgaan omdat Event Plaza op last van de burgemeester werd gesloten om de rust terug te laten keren.

Vreedzaam feesten op nationale feestdag
Gerard Scholtes, eigenaar van Event Plaza, betreurt de gang van zaken: “Het is een nationale feestdag in Eritrea. Onze bezoekers zijn mensen die een dag willen hebben dat ze familie en bekenden kunnen ontmoeten met hun gezinnen. Deze mensen maken geen problemen maar willen van elkaar genieten.” De demonstranten die de onrust hebben veroorzaakt hebben volgens Scholtes niets te maken met de feestgangers die Event Plaza hadden afgehuurd.

Demonstranten niet bekend bij gemeente
De bijeenkomst van afgelopen zondag viel binnen de reguliere exploitatievergunning van Event Plaza. Er hoefde hierdoor geen aparte vergunning te worden aangevraagd. De exploitant en organisator van de bijeenkomst hadden wel meldingsplicht richting gemeente. Hieraan is tijdig voldaan. De gemeente heeft signalen gekregen dat er mogelijke demonstranten zouden komen als het feest zou doorgaan, maar de grote groep die voor de onrust zorgde had zich niet aangemeld. Hierdoor kon de gemeente alleen achteraf acteren toen bekend werd dat de groep zich liet zien.

Gemeente moet Event Plaza kopen
De politieke partij Rijswijks Belang heeft aangeven op 1 juni een verzoek in te dienen of de gemeente kan kijken naar de mogelijkheden om de grond van Event Plaza over te nemen. Rijswijk.tv legde deze optie voor aan Scholtes. Hij moest er om lachen: “Ik heb daar geen behoefte aan. Ik ben 83 jaar en doe het bedrijf nu 27 jaar en gaat allemaal prima.”

Had het feest verboden moeten worden? 
In 2022 werd het feest verboden. Reden toen was het een vormfout. De melding van het feest kwam toen te laat binnen bij de gemeente. Het op voorhand verbieden van de bijeenkomst bleek helaas juridisch niet mogelijk. Deze optie is uiteraard uitgebreid onderzocht en besproken met onder meer politie en OM, maar er was onvoldoende grondslag voor de burgemeester om tot zo’n verbod over te kunnen gaan. “Toen de openbare orde en veiligheid buiten werden verstoord, kon de burgemeester wel ingrijpen. Niet door de bijeenkomst te verbieden, maar door de locatie tijdelijk te sluiten“, aldus een woordvoerder van de Gemeente Rijswijk.

Bijeenkomsten in juli op losse schroeven
Scholtes heeft in juli ook nog twee evenementen op de agenda staan. Hij wil het liefste dat deze gewoon door kunnen gaan. “Maar als ondernemer word ik op mijn morele besef word aangesproken. Ik zou een dergelijk feest niet moeten toestaan, maar het probleem zit hem niet in het feest maar in de handhaving van demonstranten.” De exploitant vindt dat de overheid moet ingrijpen en demonstranten op een veilige plek moet laten demonstreren. Als voorbeeld noemt hij het Malieveld. “Maar niet hier voor de deur. In een goede democratie moet er leiding zijn. De overheid moet zorgen dat de opposanten met een groep mensen niet gedaan kunnen krijgen wat zij willen,” zo besluit Scholtes.

Voorval geeft juridische mogelijkheden
Door de gebeurtenissen van afgelopen zondag lijkt er nu wel voldoende juridische grondslag te zijn om de bijeenkomsten in juli geen toestemming te geven. “De burgemeester is in ieder geval stellig in haar opvatting dat ze dit soort bijeenkomsten niet in Rijswijk wil. Ze zal er binnen haar bevoegdheden alles aan doen om te zorgen dat de bijeenkomsten in juli niet in Rijswijk zullen plaatsvinden”, aldus de woordvoerder. De gemeente laat tot slot in een reactie weten dat zij gaat kijken of de gebeurtenissen van afgelopen zondag wel voldoende juridische grondslag geven om de exploitatievergunning aan te pakken.