Zes jonge Zwaantjes Rembrandtkade zijn geboren

Zes jonge Zwaantjes Rembrandtkade zijn geboren

Ruim een maand leefden de bewoners van de Rembrandtkade mee met het zwanenpaar dat deze plek hadden gekozen om hun jonge kroost ter wereld te brengen. Dinsdagochtend vroeg kwam het laatste ei uit. Nu zwemmen de zes jonge zwaantjes al rondjes met de ouders.

De bewoners wisten even niet wat ze meemaakten, toen een zwanenpaar neerstreek op de oever van de Rembrandtkade in Oud Rijswijk en hier een nest maakten. Nadat de eieren waren gelegd, zaten vader en moeder zwaan beurtelings op de eieren.

Meewerkende gemeente
“De afdeling Dierenwelzijn van de gemeente heeft ons geholpen door hekken te plaatsten, zodat de zwanen niet werden verstoord. Maar ook langs de straat staan hekken om te voorkomen dat de zwanen zo de straat op wandelen. Van Kinderboerderij Het Akkertje kreeg ik hooi voor het nest”, vertelt Anita Voortman. Zij werkt bij de Dierenambulance en woont op een steenworp van het nest. “Een paar keer per dag ga ik kijken. Ook de buurtbewoners volgden het wel en wee van de zwanen”. Anita vertelt dat het vrouwtje al eerder een nest heeft gehad op de Frans Halskade met 5 jongen.

Zwemles voor de kuikens
“De eerste dag nadat de kuikens zijn geboren, zitten ze onder de moeder om goed op te drogen, maar dan gaan ze voor het eerst het water in om te leren zwemmen. Eerst een klein stukje, dat wat verder. En dat allemaal onder toeziend oog van de ouders. De vader is vooral de beschermer. Hij houdt alles in de gaten,” vertelt Anita verder. Dat gaat zo ruim twee weken. Ze moeten van alles leren van de ouders. Leren zwemmen, leren voedsel te vinden”. De walkant is ruim 40 centimeter hoog, daar kunnen de jonge zwaantjes nooit opkomen. “Van de afdeling Dierenwelzijn kon ik een faunatrap kopen. Die is groter dat de eenden-trappen die je nu in Rijswijk ziet.”

Snel groeien
Na een maand, als de vleugels zijn gegroeid, beginnen de vlieglessen. “Vooral op hoogte komen, schijnt flink wat oefening te kosten. Maar dan moeten ze het zelf kunnen. Dan komt ook het moment dat ze op eigen ‘poten’ moeten staan. De dan forse zwanen kiezen vervolgens hun eigen weg. In de regio zie je eind van de zomer hele groepen jonge zwanen bij Hoek van Holland, het Zuiderpart en Madestein overwinteren”. De laatste weken is de dagindeling van Anita bepaald door de zwanen. En met plezier: “Het is toch fantastisch dat we naast de deur jonge zwanen geboren zien worden en opgroeien.