Sam Schwencke wordt fulltime klimaatactivist “Ik ga door tot er klimaatrechtvaardigheid is”

Sam Schwencke wordt fulltime klimaatactivist “Ik ga door tot er klimaatrechtvaardigheid is”

Sam Schwencke gooit het roer om en gaat genieten van haar zomervakantie. Ze heeft haar baan opgezegd als klimaatadviseur bij de gemeente Den Haag en donderdagavond woonde ze ook haar laatste vergadering bij als raadslid voor GroenLinks Rijswijk. Burgemeester Huri Sahin sprak Sam aan het eind van de vergadering met respectvolle woorden toe.

Drang om aan klimaat te werken
De rigoureuze ommezwaai in het leven van Sam komt voort uit de drang om aan de slag te gaan met het klimaat. “Ik voel de tijdsdruk van het klimaat en het CO2 budget is over zes jaar op. Draagvlak creëren kan ik doen vanuit mijn functie als raadslid, maar mijn passie ligt ergens anders. Ik draag het stokje daarom graag over aan mensen die zich helemaal thuis voelen in de raadszaal. Ik ben de raad ingegaan omdat ik impact wilde maken. Ik heb ook zeker dingen bereikt maar het voelt voor mij niet passend.”

Klimaatambities aangescherpt
Sam is blij en dankbaar voor de doelen die ze in de raad behaald heeft. “Ik heb ook veel geleerd over de Gemeente Rijswijk en hoe het gemeentebestuur werkt. We hebben dit jaar met GroenLinks verschillende successen geboekt, onder andere door huishoudens die het niet breed hebben te kunnen helpen met het verduurzamen van hun huis. Daarnaast zijn we samenwerkingen gestart met andere partijen om de klimaatambities aan te scherpen. Dat is de impact waar ik trots op ben.”

In opspraak door foto
Schwencke kwam eerder dit jaar in opspraak toen ze werd gearresteerd tijdens een klimaatactie van Extinction Rebellion. De foto van haar arrestatie deed de nodige stof opwaaien in Rijswijk en Den Haag. “Door deze actie is mijn naam wel in één klap bekend geworden. Er waren nog acht andere mensen maar dat boeide niemand, maar omdat ik raadslid was werd mijn arrestatie groot opgepakt in het nieuws. Ook mijn werk in Den Haag als klimaatambtenaar werd er bij betrokken.” Schwencke zag haar volgers op LinkedIn door de actie flink groeien. “En met mijn naamsbekendheid probeer ik nu nog meer impact te maken voor het doel dat ik wil behalen.”

Fulltime klimaatactivist
En nu dus klimaatactivist. Dat is een fulltime baan voor Schwencke. “Ja, maar dan wel vrijwillig en zonder recht op een uitkering. Ik word er niet voor betaald. Dat zou natuurlijk wel leuk zijn.” En op de vraag hoe zo’n dag er dan uitziet vertelt ze dat er verschillende manieren zijn om activist of supporter te zijn. “Ik hou me straks bezig met veel dingen, zowel voor als achter de schermen. Ik organiseer introductiepraatjes, ik schrijf persberichten, doe de catering, maar ik hou me ook bezig met de werving van nieuwe mensen. Het is bijna een kantoorbaan”, zo zegt ze lachend.

Actievoeren gaat door
Het kan goed zijn dat we Sam binnenkort weer op de foto zien tijdens een demonstratie: “Ja hoor. Het werk houdt ook in dat ik actie ga voeren met kartonnen bordjes, liedjes ga zingen en dat ik me vastketen aan gebouwen van overheidsorganisaties en vervuilers. We bezetten totdat de overheid doet wat nodig is tegen de klimaatcrisis. De volgende keer ben ik er weer bij, maar de overheid kan natuurlijk ook gewoon de subsidies afschaffen in de tussentijd. Dan blijf ik lekker thuis.”

GroenLinks steunt besluit
Fractievoorzitter Maarten van ’t Eind van GroenLinks vindt het jammer dat Sam stopt als raadslid. “Sam had een belangrijke rol binnen de fractie. We bewonderen haar passie met een toekomst voor iedereen. Dat gaan we missen. Tegelijkertijd zijn we erg blij met Lichelle de Bruin die haar gaat vervangen. We gaan door voor een rechtvaardig duurzame toekomst voor iedereen. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Daar blijven we ons vol voor inzetten. We wensen Sam veel succes.”