Al ruim 1500 huishoudens in Rijswijk geholpen door energieambassadeurs

Al ruim 1500 huishoudens in Rijswijk geholpen door energieambassadeurs

Afgelopen maanden hebben energieambassadeurs van Just For You geholpen zo’n 1550 huishoudens in de gemeente Rijswijk geholpen met hun energiekosten. Zo gaven zij advies, hielpen bij het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie, of andere manieren om hun energieverbruik te verlagen.

Energiekosten
Afgelopen tijd zijn veel kosten gestegen, waaronder ook voor gas en elektriciteit. Om te voorkomen dat Rijswijkers in de problemen komen door de hoge energiekosten, gingen energieambassadeurs van Just For You – in opdracht van de Gemeente Rijswijk, Rijswijk Wonen en Vidomes – op pad om inwoners te helpen met het besparen van energie.

Energie besparen kan op verschillende manieren: van advies om efficiënter om te gaan met het verbruik tot praktische aanpassingen om de woning energiezuiniger te maken. De energieambassadeurs zijn aan de slag gegaan in de wijken Te Werve Oost, het Havenkwartier, de Muziekbuurt en de Ministerbuurt. Daar hebben ze bij 1550 huishoudens praktische tips gegeven om hun energieverbruik te verlagen en brachten ze gratis kleine energiebesparende materialen aan, zoals ledlampen en raamfolie.

Wethouder Mark Wit (Energietransitie) is blij dat er al zo veel bewoners geholpen zijn: “Samen met de woningcorporaties en de energieambassadeurs hebben we veel huishoudens geholpen die het op dit moment hard nodig hebben. De komende tijd gaan de energieambassadeurs nog 350 woningen bezoeken, maar we kijken ook hoe we ze daarna kunnen inzetten.”

Ervaringen en leerpunten
Met de zomer voor de deur en de kachel weer uitstaat, is het nu de gelegenheid voor alle betrokken partijen om samen te komen en ervaringen te wisselen. Zo kunnen leer- en aandachtspunten tot stand komen, die gebruikt kunnen worden in de toekomst. Want hoewel de gemeente, Rijswijk Wonen en Vidomes veel positieve reacties op de actie krijgen, zijn er nog volop huishoudens die kampen met een hoge energierekening. Er wordt daarom verder gekeken hoe in de toekomst de energieambassadeurs verder kunnen worden ingezet.

Ook zullen komende tijd Rijswijk Wonen en Vidomes verder inzetten op het verduurzamen van hun woningen, zo laten de woningcorporaties weten. Rob van den Broeke (Rijswijk Wonen): “We maken grote haast met het plaatsen van dubbel glas en goede isolatie, maar dat kost tijd. Waar we kunnen plaatsen we PV-panelen. Ook dat kost tijd. Daarom is het zo fijn dat we de energieambassadeurs meteen de wijk in konden sturen en zo onze huurders concreet konden helpen met energie besparen. Nanda Naber, programmamanager duurzaamheid bij Vidomes: vult aan: “We zien dat huurders het nodig hebben. En ze trekken hiervoor niet altijd zelf aan de bel.”