[VIDEO] Kinderrechtenambassadeurs debatteren in Stadhuis

[VIDEO] Kinderrechtenambassadeurs debatteren in Stadhuis

Voor één dag was het niet het stadhuis van Rijswijk, maar het stadhuis van Vliegerdam. Kinderrechtenambassadeurs gingen namelijk met elkaar in debat als politici van de fictieve gemeente en moesten elkaar en de wethouder overtuigen van de leukste plannen.

Kinderrechtenambassadeurs
Ieder jaar kunnen leerlingen uit groep 7 zich aanmelden als kinderrechtenambassadeur. Van iedere school in Rijswijk wordt een leerling gekozen. Samen geven zij het Rijswijkse bestuur gevraagd en ongevraagd advies over ideeën en wensen voor en van kinderen.

Kinderdebat en vragenuurtje
Op woensdag 7 juni waren de kinderrechtenambassadeurs te gast in de raadzaal van het Rijswijkse stadhuis. Vandaag diende deze echter als stadhuis van de fictieve gemeente Vliegerdam. De wethouder van de fictieve gemeente hield namelijk een miljoen euro en de kinderen mochten als raadsleden zelf beslissen voor welk doel dit besteed mocht worden: een waterpark, een openluchtbioscoop op het strand, of een jeugdgym.

De kinderen gingen met elkaar in debat en stelden ook kritische vragen aan wethouder Van de Laar van Vliegerdam. Want waarom is een bioscoop een goed idee als bijna iedereen tegenwoordig Netflix heeft? Of is een bioscoop op het strand wel zo slim. Een film kijken met zand in je ogen wordt vrij lastig. Uiteindelijk koos de meerderheid toch voor een waterpark.

Nadat de kinderen inzage hadden hoe het is om in een gemeenteraad te zitten, mochten ze hierna het hemd van het lijf vragen van de Rijswijkse raadsleden. Waarom zijn zij namelijk de politiek ingegaan? Maar ook andere persoonlijkere vragen als welke raadsleden hebben huisdieren?

Burgemeester onder de indruk
Burgemeester Huri Sahin was deze dag burgemeester van Vliegerdam. Ze vonden dat de kinderrechtenambassadeurs het net zo goed deden als de Rijswijkse gemeenteraad, zo niet beter. Ze noemde de kinderen beschaafd en was onder de indruk hoe ze debatteerden. Sahin zegt het belangrijk te vinden dat er dit soort activiteiten worden georganiseerd en onderstreept het belang van de kinderrechterambassadeurs: “Zij zijn ook inwoners van onze stad. Ze hebben geen zetel, je mag pas stemmen als je 18 bent. Dan dien je als politiek ook goed te luisteren wat kinderen belangrijk vinden en wat zij meemaken in hun leven.”