Statushouders die flexwoning weigerden kosten gemeente half miljoen euro

Statushouders die flexwoning weigerden kosten gemeente half miljoen euro

Door: Joey Koeijvoets –

De lokale politieke partij RijswijksBelang is geschokt door een recent artikel in De Telegraaf over de kosten die de gemeente heeft moeten maken door statushouders die langer in een Rijswijks hotel verbleven omdat ze een flexwoning weigerden.

Half miljoen
Volgens de recent verschenen halfjaarsrapportage hebben deze weigeraars de gemeente maar liefst een extra bedrag van een half miljoen euro gekost. Marc Weterings, fractievoorzitter van RijswijksBelang, reageert verbijsterd op dit nieuws en pleit ervoor dat de weigeraars verantwoordelijk worden gesteld voor de extra kosten.

Weigeren van flexwoningen
In totaal 81 statushouders verbleven tot voor kort in het Best Western Hotel, in afwachting van een plek in een tijdelijk wooncomplex dat voor 1,2 miljoen euro was opgeknapt. Sommige statushouders weigerden echter het huurcontract voor de flexwoningen te tekenen, omdat ze ervan uitgingen dat ze na hun verblijf in het hotel een sociale huurwoning zouden krijgen toegewezen. Een deel van hen schakelde zelfs een advocaat in om alsnog een urgentieverklaring te verkrijgen voor een reguliere woning.

Kosten lopen op tot 500.000 euro
Omdat de groep weigerde het hotel te verlaten gedurende deze periode, heeft de gemeente met succes een kort geding tegen hen aangespannen. Door de verlengde verblijfsduur van bijna alle statushouders in het hotel, lopen de kosten naar verwachting op tot maar liefst €500.000,- hoger dan het bedrag dat de gemeente hiervoor heeft ontvangen, zoals vermeld in de halfjaarsrapportage. De reactie van RijswijksBelang op deze ontwikkelingen is verontwaardigd. “Ik vind het al erg genoeg dat de statushouders een flexwoning afwijzen. Het gaat dan wel ver dat we als gemeente dan ook nog moeten opdraaien voor de kosten, wetende dat we de rechtszaak gewonen hebben” aldus Weterings

Eerst in de raad bespreken
Een woordvoerder van de gemeente heeft laten weten dat er op dit moment geen verdere reactie kan worden gegeven, omdat de rapportage eerst in de raad besproken moet worden. Het is afwachten hoe deze kwestie verder zal worden behandeld en welke maatregelen er eventueel genomen zullen worden om de extra kosten te verhalen.