Documenten NTA dat geheim onderzoek deed in Leidschendamse moskee openbaar gemaakt

Documenten NTA dat geheim onderzoek deed in Leidschendamse moskee openbaar gemaakt

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft verschillende documenten openbaar gemaakt die betrekking hebben op onderzoeken naar radicalisering en rechtsextremisme bij een moskee in Leidschendam. Berichtgeving van het NRC naar dit onderzoek liet de gemeente diep door het stof gaan.

Radicalisering en rechtsextremisme
In oktober 2021 publiceerde het NRC een artikel over geheime onderzoeken die verschillende gemeenten lieten uitvoeren bij moskeeën in hun plaatsen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bracht gemeenten in contact met het bedrijf Nuance door Training en Advies (NTA) die radicalisering en rechtsextremisme in kaart moest brengen.

De onderzoekers gingen undercover naar de moskeeën en vergaarden allerlei informatie. Daarbij werd onder andere persoonsgegevens verzameld, familiebanden en andere relaties in kaart gebracht. Al deze informatie werd in een geheim rapport opgenomen.

Kritiek op onderzoeksmethoden
Verschillende deskundigen gaven kritiek op het onderzoek en noemden deze ‘onrechtmatig’. Door de manier van onderzoek zou de wet zijn overtreden, aldus deze experts. Het NTA verklaarde zich aan alle wetgeving te hebben gehouden.

Leidschendam-Voorburg was één van tien gemeenten die opdracht gaven voor zo’n onderzoek. Na de blootlegging van de onderzoeken door het NRC is het college van burgemeester en wethouder diep door het stof gegaan. Ze hebben daarbij begin 2022 excuses aangeboden.

WOO-verzoeken
Na de openbaring ontving de gemeente meerdere verzoeken tot het openbaar maken van documenten door middel van een zogeheten WOO-verzoek. De gemeente wilde hier toestemming voor geven, maar de NTA besloot hierop naar de rechter te stappen.

Hoewel het NTA zelf uitgebreid persoonsgegevens verzamelde, wilde het bedrijf zelf dat meerdere stukken geheim moesten blijven en andere stukken verder geanonimiseerd moesten worden. De rechter oordeelde op 19 juli dat de gemeente zich voldoende aan de wet heeft gehouden en de stukken alsnog openbaar gemaakt mochten worden. Nu het bedrijf niet in hoger beroep is gegaan, zijn de stukken openbaar gemaakt op de website van de gemeente. De stukken zijn te vinden via lv.nl/gepubliceerde-woo-verzoeken.