Viering Vrede van Rijswijk op zaterdag 23 september

Viering Vrede van Rijswijk op zaterdag 23 september

Op zaterdag 23 september is er in Museum Rijswijk een lunchlezing. Tijdens de lezingen vertellen Universitair docent Olga van Marion en gemeentelijk archeoloog Hans Koot over de Vrede van Rijswijk.

Vrede van Rijswijk
Op 20 september is het 326 jaar geleden dat de Vrede van Rijswijk werd getekend in het stadhouderlijk paleis Huys Ter Nieuburch te Rijswijk. De onderhandelingen die leidde tot de Vrede van Rijswijk maakte een einde aan de Negenjarige Oorlog.   Deze oorlog begon om te voorkomen dat de Franse koning zijn land opnieuw zou uitbreiden. De Vrede van Rijswijk werd ondertekend door Frankrijk en de zogenaamde Grote Alliantie. De Grote Alliantie bestond uit de Republiek der Verenigde Nederlanden, Engeland, het hertogdom Savoie, Denemarken, Zweden, Spanje en het Duitse Heilige Roomse Rijk.

Diplomatieke onderhandelingen in paleis Huys Ter Nieuburch in Rijswijk heeft ertoe geleid dat er weer vrede kwam. Het paleis is in 1791 gesloopt. Uit de bouwmaterialen is monument De Naald verrezen.

Viering
Nog altijd vindt ieder jaar een viering plaats. Eens per vijf jaar is het een grote viering. Dit jaar vindt er een viering plaats in de vorm van een lunchlezing in Museum Rijswijk. Na een openingswoord door burgemeester Huri Sahin geven Dr. Olga van Marion van de Universiteit Leiden en gemeentelijk archeoloog Drs. Hans Koot een lezing.

Aanmelden
De lunchlezing vindt plaats in Museum Rijswijk, aan Herenstraat 67. Aanmelden kan tot en met 15 september door een mail te sturen naar eboeringa@rijswijk.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, dus vol is vol.