Glazen Radiohuis in het teken van lezen en schrijven

Glazen Radiohuis in het teken van lezen en schrijven

Vanaf woensdag 6 september staat in de Dorpsstraat van Zoetermeer een groot Glazen Radiohuis. Dit evenement wordt georganiseerd door de lokale omroep van Pijnacker-Nootdorp, Feel Good Radio, samen met Stichting Cineac Den Haag. Tijdens de uitzendingen komen verschillende organisaties uit de regio en verschillende gemeenten langs om te vertellen over de impact van laaggeletterdheid.

Laaggeletterdheid in de regio
In de regio Zuid-Holland Centraal heeft ongeveer 8 procent van de inwoners moeite met basisvaardigheden, zoals lezen, schrijven, rekenen en online je weg kunnen vinden. Hierdoor lopen zij tegen allerlei uitdagingen aan, zoals brieven of emails begrijpen, solliciteren en je weg vinden binnen social media. Hiervoor wordt aandacht gevraagd met het Glazen Radiohuis van 6 t/m 9 september in de Dorpsstraat in Zoetermeer.

Week van Lezen en Schrijven
Rond de Week van Lezen en Schrijven (8-15 september) wordt met het Glazen Radiohuis in onze regio extra aandacht gevraagd voor het belang van het aanpakken van laaggeletterdheid. Het Glazen Radiohuis is een initiatief van Stichting Cineac Den Haag in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en staat van 6 tot en met 9 september in de Dorpsstraat in Zoetermeer. Van buiten kunnen voorbijgangers zien en horen wat er binnen gebeurt. De uitzendingen zijn ook te volgen via Feel Good TV via kanaal 43 van Ziggo, op de website www.glazenradiohuis.nl en via de ether op DAB+ kanaal 5C en 11B.

Samen sta je sterk
Het radiohuis wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeenten Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Lansingerland. Deze gemeenten tekenden dit voorjaar een samenwerkingsovereenkomst laaggeletterdheid en gaan daarmee samen de strijd aan tegen deze maatschappelijke uitdaging. Ook Fonds 1818, VSB Fonds en BOBA, dé sepcialist in autisme-zorg steunen het initiatief.

Wegens succes verlengd
“Vorig jaar werd het eerste radiohuis gepresenteerd In Haaglanden in Bogaard Stadcentrum in Rijswijk. Door het succes van de eerste editie waarmee we ruim 100.000 mensen bereikten kunnen we nu uitbreiden naar nog een groter gebied. Ons doel is om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen en mensen attent te maken op de manieren waarop hulp geboden kan worden in hun eigen omgeving. In Zoetermeer, maar ook in alle andere gemeenten in de regio Zuid-Holland Centraal”, aldus de initiatiefnemer van het Glazen Radiohuis. Taalvrijwilligers helpen mensen die langslopen met vragen hebben over laaggeletterdheid. Ook op glazenradiohuis.nl kunnen mensen terecht met een hulpvraag.