Herdenking oorlogsmonument aan het Haantje op 7 oktober

Herdenking oorlogsmonument aan het Haantje op 7 oktober

Op zaterdag 7 oktober om 18.30 uur worden de slachtoffers die op 7 oktober 1944 werden doodgeschoten op de spoorwegovergang herdacht. Deze herdenking vindt plaats bij het oorlogsmonument aan het Haantje. 

De oorsprong van het monument
De tien verzetsstrijders werden doodgeschoten als wraak voor een sabotageactie op de spoorbaan, maar achteraf is gebleken dat zij niets te maken hadden met de sabotageactie. Enkele omwonenden moesten verplicht toekijken hoe deze slachtoffers werden doodgeschoten. Dit heeft zo’n impact achtergelaten op de bewoners van Rijswijk en daarom herdenken we deze gebeurtenis op deze plek. 

Herdenking
Burgemeester Huri Sahin zal een toespraak bij het monument houden en een krans leggen. Tijdens de herdenking zal Bien Clay het verhaal van haar oom Frans Britzel, een van de tien doodgeschoten mannen. En de muziek wordt verzorgd door muziekvereniging Forum Hadriani. Om 18.50 uur blaast een trompettist het taptoesignaal, waarna 1 minuut stilte wordt gehouden, gevold door het Wilhelmus en een kranslegging.