Fietsvlonder op proef in Rijswijk

Fietsvlonder op proef in Rijswijk

Op maandag 30 oktober is er een fietsvlonder geplaatst op de hoek van de Citerstraat en de Bazuinstraat. De fietsvlonder wordt tijdelijk als proef op verzoek van een aantal bewoners geplaatst.

Onderdeel van Fietsplan
De fietsvlonders maken onderdeel uit van het Fietsplan dat de Gemeenteraad onlangs heeft vastgesteld. Met dit plan wordt fietsen in Rijswijk aantrekkelijker gemaakt. Als voorbereiding op het mobiliteitsprogramma heeft er een enquête plaatsgevonden, hieruit bleek dat er onder de bewoners een grote behoefte is aan meer mogelijkheden om fietsen te parkeren. Uit tellingen die in mei 2023 zijn gemaakt, blijkt dat veel parkeervoorzieningen voor fietsen overbezet zijn, bijvoorbeeld bij het station, maar ook in woonwijken.

Fietsvlonder als proef
De gemeente wil met deze proef de mogelijkheden om extra fietsparkeerplekken te realiseren gaan onderzoeken. Rijswijk werkt samen met buurgemeente Den Haag die al veel ervaring met de fietsvlonders heeft. De fietsvlonders hebben ook als voordeel dat de stoep weer toegankelijker gaat worden. In Rijswijk komt het vaak voor dat er veel fietsen op de stoep staan, tegen gevels of bomen. Hierdoor kunnen rolstoelen, kinderwagens en rollators er soms niet langs.

‘Ik werd aangesproken door bewoners die vonden dat er te weinig plek was om de fiets te stallen. Dus nu doen we hier een proef. Als deze proef succesvol blijkt, kan iedereen in Rijswijk een fietsvlonder aanvragen. Er moet wel draagvlak zijn in de buurt. Men kan zelf kiezen, een vlonder met plek voor 8 fietsen of een parkeerplaats voor 1 auto’, aldus wethouder Van de Laar.

Duur van de proef
De proef met de fietsvlonder zal drie maanden gaan duren en staat tot 29 januari 2024 in de Bazuinstraat. Daarna wordt er bekeken of de bewoners hier gebruik van willen blijven maken. Bewoners die ook interesse hebben in het plaatsen van een fietsvlonder in hun straat kunnen contact opnemen met de gemeente, via mailadres: parkeren@rijswijk.nl