Week van de Pleegzorg van start

Week van de Pleegzorg van start

Deze week is de Week van de Pleegzorg. Pleegzorg Nederland vraagt tijdens deze week aandacht voor het tekort aan pleegouders en hoopt dat meer potentiël pleegouders zich aanmelden. Maandag vindt de aftrap van de week plaats in Hilversum en start ook de campange Jouw huis een 2e thuis.

Tekort pleegouders
Er is nog altijd een dringend tekort aan pleegouders. Op dit moment staan er landelijk 561 pleegkinderen op de wachtlijst op zoek naar een tweede thuis. Zij wonen tijdelijk op een plek waar ze niet langer kunnen blijven, of hun thuissituatie is niet veilig of stabiel genoeg om in op te groeien. Zij wachten door het tekort aan beschikbare pleeggezinnen ook te lang op een goede match. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders, terwijl de vraag naar pleegzorg nog altijd groter is.

Urgentie
Nicolien van den Berg, bestuurslid Pleegzorg Nederland, benadrukt de urgentie: ‘Een veilig thuis is voor kinderen cruciaal om op te groeien en zich te ontwikkelen. We zien helaas al jaren een teruggang in het aantal beschikbare pleegouders waardoor kinderen te lang moeten wachten op een pleeggezin/tweede thuis. Te veel kinderen missen daardoor een veilig thuisgevoel met voldoende liefde en aandacht.’

Pleegouders nodig in Haagse regio
In de hele regio Haaglanden is er behoefte aan ongeveer 100 nieuwe pleegouders, meldt Pleegzorg Nederland. Het liefst zo divers mogelijk, want ieder kind vraagt iets anders. Zo is er veel behoefte aan pleegouders die tijdens een crisissituatie een veilige plek kunnen bieden aan een kind, zo lang als dat nodig is. Daarnaast wordt er gezocht naar pleegouders die kinderen willen opvangen die al wat ouder zijn én pleegouders die plek hebben voor meerdere kinderen zodat broertjes en zusjes bij elkaar kunnen blijven wonen. Het maakt niet uit of je een groot gezin hebt of alleenstaand bent, iedereen kan pleegouder worden. Ook is er behoefte aan verschillende vormen van pleegzorg, bijvoorbeeld een pleeggezin waar een kind 24/7 welkom is, maar ook aan mensen die deeltijd pleegouder willen zijn, bijvoorbeeld 2 weekenden per maand.

Jouw huis een 2e thuis
Met de campagne Jouw huis een 2e thuis wil Pleegzorg Nederland zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat ze iets kunnen geven. Iets wat voor 23.000 kinderen in Nederland cruciaal is: een stabiel en veilig thuis. Het is nadrukkelijk niet ‘het nieuwe thuis’ – die plek blijft voorbehouden aan de eigen familie. Maar een kind welkom heten in je huis en er voor hem/haar zijn, zorgen dat het kind – tijdelijk of minder tijdelijk – voldoende aandacht krijgt, warmte voelt en gastvrijheid ontvangt. Een bekend symbool voor gastvrijheid is de deurmat met tekst. Dit gebruikt Pleegzorg Nederland als symbool tijdens de lanceringsactie van de Week van de Pleegzorg.

Meer weten?
Jeugdformaat organiseert een vrijblijvende informatieavond op 8 november op de Fleminglaan 12 in Rijswijk. Op 19 december is het ook mogelijk om online een informatieavond bij te wonen. Tijdens de informatieavond neemt Jeugdformaat jou mee in de wereld van pleegzorg en is er ruimte voor al de vragen die je wellicht hebt. Benieuwd? Aanmelden of verder lezen kan hier.