[VIDEO] Vraag naar pleegouders regio Haaglanden

[VIDEO] Vraag naar pleegouders regio Haaglanden

De vraag naar pleegouders neemt alleen maar toe. Ook in de regio Haaglanden is er op dit moment vraag naar 100 pleeggezinnen, meldt jeugd- en opvoedhulp Jeugdformaat. Wij gingen langs bij de familie Blijleven, een pleeggezin uit de regio, om te luisteren naar hun ervaringen.

Familie Blijleven
Alex Blijleven (60) en Petra Blijleven (54) zijn al jaren pleegouders, vertelt Petra: ‘Toen onze kinderen ouder werden besloten wij met toestemming van onze kinderen pleegzorg te gaan doen. Gemeenteleden bij ons uit de kerk deden dit al en zo zagen wij pleegzorg van wat dichterbij. Wij hebben inmiddels 15 crisis kindjes opgevangen. Deze bleven tussen de 3 weken en 8 maanden bij ons. Van deze baby’s zijn er twee bij ons gebleven:  Joël van 11 jaar is bij ons blijven wonen en met een ander kindje, Naomie van 4, doen wij samen met haar moeder deeltijd pleegzorg. Elk weekend haalt Alex haar op en brengt haar zondag tegen de avond weer thuis.’ Alex en Petra vinden het geweldig om te doen: ‘Het is zo mooi om te zien dat je voor de kinderen deuren opent om of uiteindelijk een fijne nieuwe plek te vinden of weer terug te kunnen naar hun eigen huis. Het pleegoudersschap is heel dankbaar’.

Opties pleegouderschap
En naast dat het dankbaar is, is het pleegouderschap ook echt hard nodig, zo bevestigd Jacqueline Leget van Jeugdformaat: ‘Er is altijd grote vraag naar nieuwe pleegouders. Dit hoeven geen traditionele gezinnen te zijn, maar ook als bijvoorbeeld alleenstaande kan je een geschikte pleegouder zijn. Ook is het pleegouderschap lang niet altijd full-time, de vraag naar deeltijd pleegouders is ook groot. Zo ontlast je de ouders van een kind een deel van de tijd, zodat deze de rest van de tijd weer optimaal voor zijn/haar kind kan zorgen.’

Week van de Pleegzorg
Woensdag 1 november tot woensdag 8 november is het Week van de Pleegzorg. In deze week vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor de aanhoudende vraag naar pleegzorg. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van het pleegouderschap of wil je meer informatie? Meld je aan voor een informatieavond (zowel online als fysieke mogelijkheden) of vraag een informatiepakket aan via wordpleegouder.nl.