Sinterklaasoptocht 25 november gaat niet door in verband met gevaar voor openbare veiligheid

Sinterklaasoptocht 25 november gaat niet door in verband met gevaar voor openbare veiligheid

Burgemeester Sahin heeft besloten om geen vergunning te verlenen voor de sinterklaasoptocht van 25 november 2023. Reden voor deze keuze is het bewaken van de openbare orde. Volgens de burgemeester kan de openbare orde en veiligheid niet worden gewaarborgd tijdens de optocht. Ze heeft dit besloten na een negatief advies van de politie.

Negatief advies van de politie
Burgemeester Sahin: “De politie adviseert negatief omdat er reële kans bestaat dat de openbare orde wordt verstoord. De politie baseert dit mede op recente informatie dat Rijswijk een van de gemeenten is waar zowel Kick Out Zwarte Piet als Extinction Rebellion wil demonstreren. In het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag zijn op 25 november meerdere Sinterklaasoptochten waar demonstraties en tegendemonstraties zijn aangekondigd, wat een onevenredige druk legt op de politie-inzet in de eenheid op deze dag.”

De openbare orde en veiligheid in Rijswijk staat volgens de politie met deze situatie onder druk. Bij het besluit van de burgemeester om geen vergunning te verlenen weegt voor de haar zwaar mee dat het een Sinterklaasactiviteit betreft waar veel kinderen bij aanwezig zullen zijn en dat de organisator ondanks eerder verzoek de veiligheidsmaatregelen niet voldoende heeft aangescherpt.

Organisatie noemt het de omgekeerde wereld
Rijswijk.tv sprak met de organisatie van de optocht. Zij geven aan dat er voldoende beveiliging geregeld is in overleg met de gemeente. Marc Weterings: “Wij hebben gehoor gegeven aan de wensen en eisen. Dit is echt de omgekeerde wereld. We betreuren dat de gemeente zwicht voor de bedreiging, intimidatie en terreur van KickOut Zwarte Piet en Extinction Rebellion. Wij doen alles volgens de regels. Als extreem linkse groepering willen demonstreren, hebben ze zich ook aan regels te houden. Op die manier moet ons evenement gewoon door kunnen gaan.”