Huis van de Stad officieel geopend door burgemeester Huri Sahin

Huis van de Stad officieel geopend door burgemeester Huri Sahin

Donderdag 16 november werd het Huis van de Stad in Rijswijk aan de Generaal Spoorlaan officieel geopend. In de afgelopen jaren werd hard gewerkt aan de renovatie van het pand. Burgemeester Huri Sahin mocht alle aanwezigen trots toespreken. Naast veel organisaties, raadsleden en wethouders uit Rijswijk, maar ook  van verschillende gemeenten uit de regio, waren ook de oud burgemeesters Bas Verkerk en Ineke van der Wel aanwezig.

Een stukje historie
Het pand dat nu weer in gebruik wordt genomen is oorspronkelijk gebouwd tussen 1964 en 1967. Het ontwerp is al tien jaar ouder, uit het midden van de jaren vijftig. In deze periode was Rijswijk één van de snelst groeiende gemeenten van Nederland. Doordat de ambtelijke organisatie meegroeide, voldeed het gemeentehuis dat destijds gevestigd was aan Laan Hofrust niet meer. En nu, twintig jaar nadat de gemeente verhuisde naar het pand aan het Bogaardplein, voldoet deze ook niet meer.

Niet uit noodzaak verhuizen
De burgemeester vertelt in haar speech dat de gemeente twintig naar geleden verhuisde omdat het moest. “We verhuizen nu niet uit noodzaak of vanwege ruimtegebrek. We verhuizen dit keer omdat we dat heel graag willen. Terug naar – in onze ogen – het ‘hart van Rijswijk’”, aldus de burgemeester.

Sloopkogel is tegengehouden
In 2005 ontstonden plannen voor de bouw van ‘The Garden of Delights’. Twee woontorens van 115 en 75 meter hoog die op de plek van het Oude Stadhuis gebouwd moesten worden. Er werd een bestemmingsplan goedgekeurd. Voor 12 miljoen euro zouden de nieuwe torens gebouwd worden op de plek van het Oude Stadhuis. Onder andere de Historische Vereniging Rijswijk en Platform Landgoederenzone stapte naar de rechter.

Na een lange procedure werd het bestemmingsplan ongeldig verklaard. De gemeente moest haar huiswerk opnieuw doen. Met de komst van de kredietcrisis verdwenen de plannen en viel de samenwerking met de projectontwikkelaar in twee stukken. De burgemeester zei hierover: “Ik kan me voorstellen dat die situatie toen niet tot blijdschap leidde bij de gemeente. Maar vandaag op 16 november 2023, maken we met terugwerkende kracht een buiging voor het doorzettingsvermogen van iedereen die zich heeft ingezet voor het behoud van dit gebouw.”

De huiskamer van Rijswijk
Huri Sahin vervolgde haar speech: “Het Huis van de Stad is de spreekwoordelijke huiskamer van Rijswijk, waar iedere inwoner welkom is om samen te komen en zich hopelijk thuis voelt. Vooral ook door de aanwezigheid van Trias, Welzijn Rijswijk en de Bibliotheek aan de Vliet. De afgelopen tijd zag ik al meerdere keren hoe goed het concept werkt, tijdens diverse bijeenkomsten hier in dit huis.”

Nieuwe kantoren zijn ‘room with a view’
Op het Bogaardplein komen de Rijswijkers al een paar weken niet meer. De publieksbalies zijn namelijk al verhuisd naar het Huis van de Stad. Het bestuur, de wethouders en burgemeester, maar ook de ambtenaren volgen komende week in stapjes. Wij liepen donderdag mee met de wethouders die hun nieuwe kantoren gingen bekijken. Het uitzicht van de kantoren over de vijver naar het Stadhuis is zeker een ‘room with a view’ te noemen. Zeker donderdagavond in het donker met de verlichting aan.

Altijd welkom voor koffie met een Hansken koekje
Burgemeester Huri Sahin besloot haar speech door de Rijswijkers uit te nodigen voor koffie met Hansken koekjes. “De ruimte voor ontmoeting maakt deze verhuizing voor mij zo ontzettend betekenisvol, dat we als gemeente niet meer ‘verstopt’ zitten in een kantoorgebouw, maar weer voelbaar in uw midden zijn. Ook kijk ik uit naar alle huwelijken in dit huis, met fotosessies op de beroemde trap. Ik zie dat het Huis van de Stad opnieuw geliefd is als trouwlocatie. Kortgeleden heb ik dat ook zelf mogen ervaren in mijn rol als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand.

Namens Trias, de Bibliotheek aan de Vliet, Welzijn Rijswijk en de gemeente Rijswijk, verklaar ik bij deze het Huis van de Stad officieel geopend!”

Een video van de opening volgt later vandaag.