Bewoners kunnen eigen vuurwerkvrije zone aanmaken

Bewoners kunnen eigen vuurwerkvrije zone aanmaken

Pakjesavond en kerst staan al voor de deur. Maar over iets meer dan een maand is het alweer tijd voor de jaarwisseling. Een mooie gelegenheid om vuurwerk af te steken voor veel mensen in Nederland. Bewoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg die hier geen fan van zijn kunnen tijdens de jaarwisseling vuurwerkvrije zones aanmaken.

Liever geen vuurwerk
De gemeente gaat borden beschikbaar stellen voor bewoners die bijvoorbeeld hun straat of het pleintje in de buurt vrij willen houden van vuurwerk.  Bijvoorbeeld omdat er oudere of zieke mensen wonen, (bange) huisdieren zijn of om andere redenen.

Goede afspraken
De gemeente benadrukt dat er met andere bewoners goede afspraken moeten worden gemaakt over het niet afsteken van vuurwerk in de omgeving. Borden en posters moeten mensen er dan op wijzen dat ze zich in een vuurwerkvrij gebied bevinden.

Vijf borden per zone
De gemeente gaat vijf borden per zone beschikbaar stellen. Daarmee kunnen bewoners van 31 december 2023, tot 2 januari 2024 een vrijwillige vuurwerkvrije zone maken. Op de website van de gemeente zijn de borden en posters aan te vragen.

Eigen kracht
De politie en handhaving kunnen de vrijwillige vuurwerkvrije gebieden niet handhaven. Hiervoor gaan ze uit van de kracht van de bewoners zelf.