Bewoners Ostadelaan maken zich zorgen om kerstfeest door herhaaldelijke stroomuitval

Bewoners Ostadelaan maken zich zorgen om kerstfeest door herhaaldelijke stroomuitval

Bewoners van de Van Ostadelaan in Rijswijk zijn het helemaal zat. Meerdere kelders zijn ondergelopen met water en alle stroom valt regelmatig uit. De gemeente zegt op de hoogte te zijn van de problemen. Yvonne van Mourik (bewoonster Van Ostadelaan) doet haar verhaal over dit probleem en de gevolgen dat het met zich meebrengt.

Meer problemen
Eerst hadden de bewoners van de wijk Van Ostadelaan alleen last van donkerheid en uitwerpselen in bomen. Dit is later geëscaleerd. Nadat de bomen zijn weggehaald op klachtenverzoek van de bewoners leek alles even goed te gaan. Toen eenmaal duidelijk werd dat de bomen een heel groot deel aan water opnamen van de regen kwamen er andere problemen om de hoek kijken.

Schade
Het water van de regen kon nergens heen. Dit zorgde voor ondergestroomde kelders. Yvonne zegt dat het al drie keer is gebeurd dat haar kelder onder water is komen te staan. De ondergelopen kelder zorgt voor schade aan een muur die opnieuw moest worden ingespoten. Ook worden spullen nat die in de kelder staan.

Problemen zijn bekend
Rijswijk.tv vroeg de gemeente om een reactie en vroeg of ze op de hoogte zijn van de problemen: “Ja, bij de herinrichting van de Van Ostadelaan in 2022 zijn bij het vervangen van de huisaansluitingen voor gas en waterleidingen doorvoeren in de keldermuren gemaakt. Dit probleem is bekend bij de eigenaar van deze woningen, Vidomes. Het kan dat deze doorvoeren onvoldoende waterdicht zijn gemaakt waardoor er in verschillende kelders wateroverlast is”, aldus een woordvoerder van de gemeente Rijswijk.

Gemeente heeft nog geen actie ondernomen
Yvonne zegt dat zij en de bewoners meerdere keren naar de gemeente zijn gestapt. Er wordt eigenlijk altijd gezegd dat ze er iets aan willen gaan doen, maar veel gebeurt er niet. Het enige wat helpt om te doen is de spullen hoog leggen of ergens anders neer leggen. De gemeente staat iets anders in deze kwestie: “De grondwaterstanden en het opkomend grondwater zijn de reden dat er op deze plek wateroverlast kan ontstaan. De stroomkabels zijn verouderd en moeten worden vervangen. Zodra Vidomes meer beeld weet van de oorzaak en de oplossingen laat Vidomes dit als eerste aan de bewoners weten.”

Stroomuitval
Ondergelopen kelders zijn niet het enige probleem van de bewoners. “Sinds november vorig jaar is alle stroom  al 14 keer volledig uitgevallen in ongeveer 15 boetieken waar zo’n 6 appartementen per boetiek zitten. Twee weken geleden is de laatste keer geweest dat de stroom volledig is uitgevallen. De gemeente stuurt ons dan door naar Stedin en die sturen ons dan af en toe geld”, aldus Yvonne.

Gevaarlijk probleem
Yvonne vervolgt: “Het geld verhelpt het probleem niet. We hebben constant het idee dat de stroom elk moment kan uitvallen.” Yvonne zegt ook bang te zijn dat met kerst alles uitvalt. Dan zit je zonder lampen, doet de gourmet het niet en is de sfeer verpest. ‘Ik ben eigenlijk altijd nerveus dat de stroom uitvalt. Als ik de kachel aanzet in de ochtend en de stroom valt op uit dan is het gewoon gevaarlijk om weg te gaan omdat ik zonder de stroom de kachel niet uit kan zetten.” Een stroomstoring heeft nooit langer dan 15 uur geduurd maar regelmatig wel 8 uur.

Mentale schade
Yvonne zegt mentaal aangeslagen te zijn door de storingen. “Het is niet alleen materiële schade maar ook mentale schade. De hele dag zit ik nerveus te wachten op het moment dat het weer gaat gebeuren en dat is niet goed voor je. Het is gewoon erg vervelend voor alle bewoners die er last van hebben.”

Stedin en Vidomes aan zet
De stroomproblemen zijn nu in eerste instantie een zaak voor Stedin en Vidomes. Wanneer de gemeente een rol kan spelen in het beperken van de wateroverlast die komt doordat water vanaf grond van de gemeente naar binnen loopt, neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om dat zoveel mogelijk te beperken, zo bevestigen ze aan onze redactie.