Paarse en roze kliko’s komen niet meer terug in het Rijswijkse straatbeeld

Paarse en roze kliko’s komen niet meer terug in het Rijswijkse straatbeeld

Waar moet ik mijn afval laten. Mag dit pakje of plasticje wel of niet in deze bak. Die tijd is voor de Rijswijkse inwoners voorbij. De gemeenteraad heeft namelijk donderdagavond het besluit genomen om plastic, metaal en drankkartons (PMD) voortaan in heel Rijswijk bij het restafval in ondergrondse containers te gaan verzamelen. Dit zogeheten ‘nascheiden’ zorgt er ook voor dat de paarse en roze kliko’s niet meer terug komen in het straatbeeld van Rijswijk.

Veiligheid en vandalisme
Eind juni ontstond ophef over de bakken nadat bewoners boos waren geworden over 2.300 PMD kliko’s die geleverd waren op adressen in Steenvoorde Zuid, De Strijp en de Bomenbuurt. De gemeente kreeg die zelfde week ruim 200 klachtenmailtjes van inwoners die boos waren over deze bakken. Boze bewoners kwamen ook naar het gemeentehuis om de raad toe te spreken om naast de horizonvervuiling ook te klagen over veiligheid: “De containers liggen straks op de weg of worden tegen onze auto’s aangeflikkerd, of erger nog, in brand gestoken. Wie bedenkt dit, want het slaat echt helemaal nergens op!”

Minder kosten voor inwoners
Het grote voordeel van deze manier van inzamelen is dat de afvalstoffenheffing mogelijk omlaag kan voor de inwoners omdat het inzamelen veel goedkoper kan gebeuren. Daarnaast zijn er dus ook geen aparte containers voor PMD in de tuinen/oprit van mensen bij laagbouwwoningen.

Meerderheid kiest voor nascheiden
Tijdens de raadsvergadering in juni werd een verzoek ingediend door de politieke partij Rijswijks Belang om het ‘nieuwe inzamelen’ per direct te staken omdat de inwoners al afval scheiden. Het verzoek om de uitrol van bakken te staken werd toen al gesteund door de meerderheid van de raad. Er is een half jaar met bewoners gesproken over wat de beste manier van inzamelen zou moeten zijn. Donderdag ging de kogel door de spreekwoordelijke kerk waarbij de meerderheid van de partijen koos voor afvalinzameling via ondergrondse containers. Alleen Wij. Rijswijk stemde tegen. Anthony Zoghi: “Wij zijn voor een wijkgerichte aanpak en niet een gemeentebrede aanpak, daarom hebben we tegengestemd.”

Nieuwe bestemming voor bakken
De gemeente Rijswijk zoekt nog wel een plek of een doel voor de 3.500 afvalcontainers die teruggehehaald zijn. Inwoners kunnen daarvoor met suggesties komen bij de gemeente Rijswijk. Deze bakken hebben de gemeente voor de aanschaf, alle gesprekken met bewoners, opslag, bezorging en ophalen een bedrag van 210.000 euro gekost.