Dierenarts Bert van Toor helpt baasjes die weinig te besteden hebben

Dierenarts Bert van Toor helpt baasjes die weinig te besteden hebben

In Rijswijk houdt dierenarts Bert van Toor van Stichting MiniMaatje, spreekuur voor baasjes die het minder breed hebben tegen  lage prijzen. Zo helpt hij dierenliefhebbers om hun huisdier te kunnen houden.

Spreekuur in de praktijk 
Huisdieren zijn voor mensen die weinig te besteden hebben vaak onmisbaar. Helaas kunnen ze ook wel eens ziek worden of willen baasjes dit juist voorkomen. Dierenarts Bert houdt daarom iedere woensdag spreekuur in de budgetpraktijk van Dr. Woof. Hier worden in de ochtend operaties gedaan en ’s middags wordt er spreekuur gehouden. Dit alles doet hij samen met twee assistentes, Sylvia en Grace.

Normaal gesproken kost het steriliseren en castreren bij Bert 15 euro voor een kater en 25 euro voor een poes. Terwijl je bij een doorsnee dierenarts zo’n 175 euro kwijt bent. Ook inentingen doet Bert voor weinig: 7,50 euro in plaats van 70 euro. Dat is voor baasjes die weinig kunnen betalen een enorm verschil in de portemonnee.

Voorkomen is heel belangrijk
De 71-jarige dierenarts heeft altijd als dierenarts gewerkt. Toen hij 4 jaar geleden met pensioen ging, werd hij vrijwilliger als schuldhulpmaatje. Zo ziet hij vaak mensen met geldproblemen die dolgraag hun huisdier willen houden, maar geen geld hebben voor de dierenarts. Dit is voor hem de reden geweest om zijn oude vak op te pakken, maar dan nu als vrijwilliger.

Bert vindt het belangrijk dat baasjes de kans krijgen om op controles te komen, ongeacht de situatie. Zo vertelt hij : “Het is belangrijk dat mensen blijven komen, zeker voor preventie. Bijvoorbeeld het gebit laten controleren. Of op tijd de vaccinaties geven, en ontwormen en ontvlooien. Als ze daar te lang mee wachten, ontstaan er problemen. Die kunnen ook gevolgen hebben voor de gezondheid van de mensen zelf. En hoe langer ze wachten, hoe zwaarder de behandeling en dus hoe duurder. Dat wil ik doorbreken.”

Huisdier op nummer één
Bert ziet tijdens zijn werk dat de baasjes die zo gehecht zijn aan hun huisdier, vaak tot het uiterste gaan. Zo slaan ze liever zelf hun boterham over, dan dat ze hun dier geen eten geven. De dierenarts is éen van de eerste dingen die wegvallen bij armoede. Als baasjes bij Bert komen, wordt er eerst samen gekeken naar de mogelijkheden. In sommige gevallen kan Bert de problemen niet oplossen, bijvoorbeeld als het te ernstig is of iets wat al te lang speelt. Dan is er voor de dierenarts geen andere keus als doorverwijzing of een zo’n goed mogelijk advies te geven.

Dokter Bert en zijn assistentes houden spreekuur op woensdagmiddag, van 13.00 uur tot 15.00 uur in de praktijk achter dierenwinkel De Ara, Kerklaan 42 in Rijswijk. Het spreekuur is alleen bedoeld voor cliënten van de Voedselbank of mensen met een vergelijkbaar inkomen.