Loterijwinst van 3,2 miljoen euro leidt tot familiedrama en juridisch gevecht

Loterijwinst van 3,2 miljoen euro leidt tot familiedrama en juridisch gevecht

Een opmerkelijk geschil rondom een loterijwinst heeft een Rijswijkse familie in een diepgaand conflict gestort. De hoofdprijs van 3,2 miljoen euro, gewonnen tijdens de Nederlandse Loterij voor de Droomprijs van 1 oktober, blijkt het startpunt te zijn van een bittere strijd tussen een inwoner uit Rijswijk en zijn schoonfamilie. De rechter moest eraan te pas komen om te bepalen wie rechtmatig aanspraak maakt op de prijs.

Vooraf
Het verhaal begint bij de Rijswijker, die altijd zijn loten bij de Primera in Bleiswijk kocht. Volgens hem had hij een voorgevoel dat deze winkel ooit een winnend lot zou verkopen, en zijn intuïtie werd bevestigd door een geestelijke in India. Deze geestelijke voorspelde hem dat er zeker een prijs zou vallen op een van zijn staatsloten.

De Rijswijker zag al voor zich hoe hij investeringen zou doen in zijn bedrijf, zijn schoonvader kon helpen met het kopen van een huis in Suriname, en ook nog wat extra’s kon doen voor de projecten van goede doelen waar hij in India bij betrokken is. Op 1 oktober bleek deze voorspelling uit te komen toen hij de hoofdprijs won.

Ene verhaal tegen het andere
De vreugde over de winst veranderde echter al snel in een familiedrama. Na het controleren van de cijfers zat de Rijswijker naast zijn schoonvader, die de loten nakeek. Tot zijn verbazing ontdekte de Rijswijker dat zijn winnende lot spoorloos was nadat zijn schoonvader dolblij was vertrokken. Het gezin van de schoonvader beweert echter dat het winnende lot een cadeau was van de Rijswijker zelf.

Het drietal meldde zich meteen de volgende dag bij de Nederlandse Loterij om de prijs op te eisen, en zeiden erbij: het zou kunnen dat er nog twee familieleden zich melden; de Rijswijker en diens vriendin, de oudste dochter. En dat gebeurde ook, op 5 oktober. Met een foto op zijn telefoon beweerde hij dat hij de werkelijke winnaar is.

“Schoonvader terechte winnaar”
De Nederlandse Loterij werd al snel geconfronteerd met het dispuut en na een kort onderzoek concludeerde zij dat de schoonvader als eerste aanspraak maakte op de prijs, omdat hij het winnende lot in bezit had. De miljoenen werden overgemaakt, maar de Rijswijker accepteerde dit niet en eiste het lot terug van zijn schoonvader. Dit leidde tot een breuk in familiebanden en een gang naar de rechter.

Nieuw onderzoek geëist 
Voor de rechter draaide het echter niet om de vraag wie gelijk had in het familiedrama, maar om de handelwijze van de Nederlandse Loterij. De Rijswijker beweerde dat de loterij de prijs nooit aan zijn schoonvader had mogen uitbetalen, gezien de beschuldigingen van diefstal. Hij eiste een nieuw en grondiger onderzoek, gevolgd door de uitbetaling van de prijs aan hem.

Uitspraak volgend jaar
De Nederlandse Loterij weerlegt deze eis en stelt dat hun onderzoek zorgvuldig genoeg was. Volgens hen wordt het geld terecht uitbetaald aan degene die het lot in handen heeft. De rechter zal op 5 januari uitspraak doen over deze opvallende kwestie.

Bron afbeelding: Nederlandse Loterij