Rijswijkse handhavers vanaf nu uitgerust met Bodycams

Rijswijkse handhavers vanaf nu uitgerust met Bodycams

In een nieuwe stap naar verhoogde veiligheid gaan de handhavers van Rijswijk voortaan de straat op met bodycams. Deze op de kleding geplaatste camera’s stellen de handhavers in staat om veiliger hun werk te doen. Burgemeester Huri Sahin reikte gistermiddag de eerste bodycams uit, benadrukkend dat deze toevoeging een waardevolle bijdrage levert aan het in stand houden van een leefbaar, schoon en veilig Rijswijk.

Functionaliteit van de Bodycams
De bodycams zijn ontworpen om stand-by te staan en niet continu te filmen. Handhavers hebben de mogelijkheid om opnames te starten wanneer een situatie als onveilig of bedreigend wordt ervaren. In een ideaal scenario wordt er eerst een mondelinge waarschuwing gegeven voordat de bodycam wordt geactiveerd. In sommige urgente gevallen is het echter niet altijd mogelijk om vooraf te waarschuwen. In dergelijke gevallen wordt de handhaver achteraf op de hoogte gesteld van de opname, indien deze wordt gebruikt. De opgenomen beelden worden automatisch veilig opgeslagen en kunnen later worden ingezet voor aangifte of als bewijsmateriaal. Ook kan de politie toegang krijgen tot deze beelden voor opsporingsdoeleinden.

Beveiliging en Bewaartermijn
Burgemeester Sahin benadrukte het belang van de veiligheid van handhavers en sprak trots uit over de toevoeging van bodycams aan hun standaarduitrusting. Hij verwacht dat deze camera’s een preventieve werking zullen hebben, evenals ondersteuning zullen bieden bij bewijsvoering achteraf. De opgenomen beelden worden versleuteld opgeslagen op een beveiligde server. Na een periode van 28 dagen worden de beelden automatisch gewist, tenzij ze nodig zijn voor een aangifte of klacht, of als ze zijn verstrekt aan de politie.