De Omgevingswet is nu actief: Wat verandert er?

De Omgevingswet is nu actief: Wat verandert er?

Een nieuw jaar brengt niet alleen frisse starten en goede voornemens, maar ook belangrijke veranderingen in wet- en regelgeving. Zo is op 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking getreden in Nederland.  Deze nieuwe wet voegt wetten samen en vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort.

Diverse aspecten
De Omgevingswet komt in beeld zodra er plannen zijn om iets te veranderen in de leefomgeving. Of het nu gaat om het renoveren van een woning, het kappen van een boom of het plaatsen van een loods naast een bedrijfspand, deze wet raakt aan diverse aspecten van het dagelijks leven.

Niet alleen voor individuele projecten
De wet biedt niet alleen kaders voor individuele initiatieven maar betrekt ook burgers actief bij bredere ontwikkelingen in hun buurt. Wanneer je buren, een projectontwikkelaar of de gemeente plannen hebben voor (ver)bouwprojecten in je omgeving, krijg je de kans om mee te denken en je stem te laten horen.

Voor wie meer wil weten over de concrete veranderingen, de impact op de gemeente, en wat er gebeurt met lopende aanvragen, biedt de gemeente Pijnacker-Nootdorp uitgebreide informatie op hun website: www.pijnacker-nootdorp.nl/omgevingswet.k