Kastanje bij museum gaat weg: Uil moet nieuwe woonruimte zoeken

Kastanje bij museum gaat weg: Uil moet nieuwe woonruimte zoeken

Op 5 februari 2018 moest de enorme kastanjeboom voor Museum Rijswijk noodgedwongen worden gekapt. De zaag ging er in omdat de boom aan het afsterven was omdat deze was aangetast door de honingzwam.

De boom is een icoon en staat al 200 jaar voor het museum. Er kwam in 2018 ook veel emotie los toen bekend werd dat de boom gekapt zou moeten worden. Een groot deel van de stam is uiteindelijk blijven staan. De honingzwam woekert echter door en eet de stam van binnen op. Deze boom verzwakt daardoor steeds verder en daarom is besloten dat de metershoge stam verwijderd moet worden.

Uil moet verhuizen
In overleg met de gemeente Rijswijk wordt de stam komende maandag gekapt. De uil die in in de boom woont zal zijn koffers moeten pakken en verhuizen naar Park Hofrust. Daar zijn enkele uilenkasten opgehangen.

Er komt een nieuwe boom
Tijdens de werkzaamheden op 8 januari is een ecoloog aanwezig om vragen van het publiek te beantwoorden. Met het verdwijnen van het laatste restant van de kastanjeboom wordt het voorplein van het museum wel erg kaal. Het wordt daarom hoog tijd voor een nieuwe boom. Op korte termijn gaan de medewerkers van het museum zich beraden over de keuze van een nieuwe boom teneinde het ‘groen’ in oud-Rijswijk weer aan te vullen.