Verlossende uitspraak in loterijgeschil: schoonvader mag 3,2 miljoen houden

Verlossende uitspraak in loterijgeschil: schoonvader mag 3,2 miljoen houden

Een opmerkelijk geschil omtrent een loterijwinst heeft een familie in Rijswijk in een diepgaand conflict gestort. De hoofdprijs van 3,2 miljoen euro, gewonnen tijdens de Nederlandse Loterij voor de Droomprijs op 1 oktober, blijkt het begin te zijn van een bittere strijd tussen een Rijswijker en zijn schoonfamilie. De rechter moest eraan te pas komen om te bepalen wie rechtmatig aanspraak mag maken op de prijs. Op 5 januari is dan ook de uitspraak definitief.

Het winnende lot
Het verhaal begint bij de Rijswijker, die altijd zijn loten kocht bij de Primera in Bleiswijk. Hij had het voorgevoel dat deze winkel ooit een winnend lot zou verkopen, bevestigd door een geestelijke in India. Deze voorspelde hem dat er zeker een prijs zou vallen op een van zijn staatsloten. Op 1 oktober werd zijn voorspelling werkelijkheid toen hij de hoofdprijs won.

Als eerste aanspraak
De vreugde veranderde echter al snel in een familiedrama toen de Rijswijker ontdekte dat zijn winnende lot spoorloos was nadat zijn schoonvader dolblij was vertrokken. De schoonfamilie beweert echter dat het winnende lot een cadeau was van de Rijswijker zelf. Na onderzoek concludeerde de Nederlandse Loterij dat de schoonvader als eerste aanspraak maakte op de prijs omdat hij het winnende lot in bezit had.

Familiebreuk
Deze kwestie leidde tot een breuk in familiebanden en een rechtszaak. De Rijswijker eist nu een nieuw onderzoek en de uitbetaling van de prijs aan hem. De rechter deed op 5 januari uitspraak. De rechter heeft vooral gekeken of de staatsloterij goed gehandeld heeft, niet persé van wie het lot was.

De uitspraak
”Uit het Deelnemersreglement van de Staatsloterij blijkt dat uitsluitend de aanbieder van het geldige deelnamebewijs recht heeft op uitbetaling van de op dat deelnamebewijs gevallen prijs”, zegt de rechter. De schoonvader heeft als je het zo bekijkt dus niks verkeerds gedaan. De Staatsloterij behoudt het recht om de uitbetaling op te schorten als er twijfels bestaan over de rechtmatige eigenaar van het lot. Bovendien heeft de man zelf nog de mogelijkheid om een nieuwe juridische procedure te starten. Een vertegenwoordiger van de Nederlandse Loterij benadrukte eerder dat als de man van mening is dat het lot hem onrechtmatig is ontnomen, hij een rechtszaak moet aanspannen tegen zijn schoonvader.