Groot Oekraïens Kerstconcert brengt hoop en steun voor Oekraïne

Groot Oekraïens Kerstconcert brengt hoop en steun voor Oekraïne

Op zondagmiddag 14 januari om 14.00 uur komt de Bonifatiuskerk in Rijswijk tot leven met het zesde Grote Kerstconcert, georganiseerd door het vocaal ensemble ‘Chervoni Korali’.

Boodschap van hoop en steun
Dit bijzondere evenement markeert het einde van de Oekraïense kerstperiode en brengt niet alleen traditionele en moderne kerstliederen, maar ook een boodschap van hoop en steun aan het Nationaal Rehabilitatiecentrum “Unbroken” in Lviv, Oekraïne.

Traditie voortgezet in Rijswijk
De Velyka Koliada, zoals het Grote Kerstconcert in Oekraïne bekend staat, is een kerstkorenfestival dat jaarlijks plaatsvindt in de Dominicaanse Kerk in Lviv. Met ongeveer 2000 zangers weerklinken daar traditionele en moderne kerstliederen, wat een unieke ervaring biedt aan het publiek. In Rijswijk wordt deze traditie voortgezet door ‘Chervoni Korali’, dat zich inzet om de sfeer van het Grote Kerstconcert naar Nederland te brengen.

Opbrengst voor rehabilitatiecentrum
De opbrengst van de collecte tijdens het concert zal volledig ten goede komen aan het nationaal rehabilitatiecentrum “Unbroken”. Dit centrum biedt uitgebreide medische zorg aan militairen en kinderen die door de oorlog zijn getroffen, inclusief spoedeisende zorg, reconstructieve chirurgie, orthopedie en robotprothesen. Het centrum richt zich niet alleen op fysieke genezing maar ook op psychologische en psychosociale rehabilitatie, en dit alles wordt gratis verleend aan de slachtoffers.

Speciale deelnemers
Met deelname van getalenteerde kinderen uit Oekraïne, zoals de 12-jarige Veronika Morska, winnaar van Ukraine Got Talent, en diverse artiesten uit Nederland, waaronder Het Lysenko Koor en Het Utrechts Byzantijns Koor, belooft het Grote Kerstconcert een betoverende ervaring te worden. Oekraïense musici die in Nederland wonen, zoals Oleksandra Lenyshyn en Maryana Golovchenko, dragen ook bij aan de rijke muzikale diversiteit.

Bevorderen van Oekraïense cultuur
Het ensemble ‘Chervoni Korali’, onder leiding van Nataliya Malhanova, heeft als missie het bevorderen van Oekraïense cultuur in Nederland en daarbuiten. Het vocaal ensemble organiseert niet alleen dit jaarlijkse kerstconcert maar begeleidt ook de Oekraïense katholieke mis in de Bonifatiuskerk.

“Hoop in donkere dagen”
De organisatoren benadrukken dat dit kerstconcert ook een gelegenheid is om dankbaarheid te tonen aan Nederlanders voor hun steun aan Oekraïne en Oekraïners sinds het begin van de Russische invasie. Het samen zijn in de kerstperiode symboliseert hoop in donkere dagen en draagt bij aan het streven naar vrede.

Het Grote Kerstconcert duurt anderhalf uur, en de toegang is gratis. Tussen 17.00 en 18.30 uur is er ook de mogelijkheid om de Oekraïens Grieks-Katholieke kerkdienst bij te wonen.