Gemeente en Meld Misdaad Anoniem bundelen krachten in strijd tegen criminaliteit

Gemeente en Meld Misdaad Anoniem bundelen krachten in strijd tegen criminaliteit

Op 9 januari 2024 hebben de gemeente Leidschendam-Voorburg en Meld Misdaad Anoniem (M.) een samenwerkingsovereenkomst getekend, met als doel relevante signalen over criminaliteit en fraude in de regio te ontvangen. De overeenkomst werd getekend door burgemeester Martijn Vroom en M.-directeur Axel van Pel.

Oren en ogen van inwoners zijn nodig
De samenwerking met Meld Misdaad Anoniem zal de informatiepositie van de gemeente vergroten en de integrale aanpak van criminele activiteiten versterken. Burgemeester Vroom benadrukt het belang van de betrokkenheid van de inwoners: “Het aanpakken van fraude en criminaliteit kunnen de politie en gemeente niet alleen. Daarbij hebben we de ogen en oren van onze inwoners nodig. En ik snap dat het soms lastig is als je iets ziet gebeuren in je buurt. Dan is het mooie van dit systeem dat je het anoniem kunt melden. Dan kunnen we er wat aan doen, zonder dat bekend wordt wie de melder is. Dat maakt de drempel voor het delen van waardevolle informatie een stuk lager.”

Meld Misdaad Anoniem
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie die losstaat van de politie. Het biedt een platform waarop mensen informatie kunnen delen over diverse criminele activiteiten, zoals hennepteelt, drugslabs, overvallen, gedwongen prostitutie, milieucriminaliteit en ondermijnende activiteiten. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal.

“Melder blijft buiten beeld”
Axel van Pel van Meld Misdaad Anoniem legt uit: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000, op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden.