WijCKmus landt in Pijnacker

WijCKmus landt in Pijnacker

Vanaf nu er prijkt een opvallend kunstwerk in Pijnacker-Zuid: De WijCKmus. Deze metershoge creatie, ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Frankey, werd op woensdagochtend 10 januari officieel onthuld door demissionair minister van Volkshuisvesting, Hugo de Jonge. Met zijn hoogte van 4 meter en breedte van 6 meter symboliseert de imposante ‘huismus’ niet alleen de verbinding tussen mens en natuur, maar doet ook een eerste aanzet tot saamhorigheid binnen de nieuwe buurt.

Verlengstuk van de natuur
Grenzend aan het idyllische Groenzoom-gebied van weides, plassen, en sloten lijkt de natuur voor de bewoners van WijCK binnen handbereik. Binnen de wijk staat groen en natuurinclusiviteit centraal. Met kweekkassen op de daken, weelderige binnentuinen, en autovrije zones, wordt ingezet om de buurt een verlengstuk van het leefgebied van diverse soorten vogels, vlinders en insecten uit de Groenezoom te maken.

“Mus symboliseert het ultieme thuisgevoel”
Kunstenaar Frankey, bekend van zijn wekelijkse streetart pagina in Het Parool’s PS magazine en zijn Lego-versie van André Hazes op de Dam in Amsterdam, werd gevraagd om een installatie te creëren die de komst van de nieuwe levendige en groene buurt onder de aandacht zou brengen. De inspiratie voor het kunstwerk kwam snel: “Een woonwijk die ruimte biedt aan de natuur eromheen, is goed voor mens én dier. Mensen komen er meer tot rust en ook dieren zullen er hun plek vinden. Deze huismus symboliseert het ultieme ‘thuisgevoel’ voor mens en dier.”

WijCKmus nog niet op zijn permanente plek
De feestelijke onthulling, bijgewoond door minister De Jonge, kunstenaar Frankey, toekomstige bewoners, wethouder van Kuppeveld (Wonen), en Dura Vermeer-ontwikkelaars, markeert het begin van de ontwikkeling van WijCK. Met de oprichting van 330 koop- en huurwoningen te midden van een weelderige, groene omgeving, wordt WijCK getransformeerd tot een bloeiende woonwijk. Zodra de eerste fase is voltooid, verhuist de mus naar zijn permanente plek: het centrale plein bij metrohalte Pijnacker-Zuid.