Giga Kangoeroedag brengt 700 kleuters in beweging

Giga Kangoeroedag brengt 700 kleuters in beweging

Op donderdag 11 januari 2024 organiseerde Korfbalvereniging VEO een Giga Kangoeroedag, waar maar liefst 700 kleuters van 7 basisscholen uit Leidschendam-Voorburg aan deelnamen. Een Giga Kangoeroedag is een bijzondere gelegenheid voor kleuters (groepen 1 en 2) om de brede motorische ontwikkeling centraal te stellen. Tijdens deze dag werden verschillende oefeningen en spellen aangeboden, waaronder balanceren, bewegen op muziek, trucjes met de bal, tikspellen en korfbalspellen.

Motorische ontwikkeling belangrijk
De enthousiaste deelname van de kinderen viel op, met Wethouder Van Eekelen die zelf aanwezig was om de jonge sporters aan te moedigen: “Het is belangrijk dat er op jonge leeftijd aandacht is voor brede motorische ontwikkeling. Hiermee zorg je dat kinderen zich lichamelijk breed ontwikkelen en plezier hebben in het sporten. En bovendien, jong geleerd is oud gedaan! Fijn dat dit mogelijk gemaakt wordt vanuit het Lokaal Sport Akkoord”.

Goede sfeer en leuke oefeningen
Verschillende basisscholen, waaronder Cascade, De Lusthof, Essesteijn, Montessorischool Nieuw Vreugd en Rust, St. Maartens, Professor Casimirschool en de Driemaster, namen deel aan de Giga Kangoeroedag. Docenten en kinderen waren zeer positief over de clinics. De juffen van Essesteijn waren vol lof: “Het is een geweldige dag. De begeleiding is heel goed en duidelijk. Er is een goede sfeer en kinderen krijgen leuke oefeningen.”

Medaille
Na afloop van de clinic ontvingen alle kleuters een stickerkaart met de eerste verdiende sticker. Hiermee kunnen ze nog twee keer gratis meetrainen op zaterdagochtend met de Kangoeroes bij VEO. Als de stickerkaart vol is, ontvangen de kinderen een welverdiende medaille.

Clinics

Naast de Giga Kangoeroedag vinden ook clinics plaats op andere basisscholen in Leidschendam-Voorburg. In totaal zijn er al 9 clinics ingepland. Tijdens deze clinics krijgen kinderen op hun eigen school een voorproefje van een kangoeroetraining.

Kinderen blijven achter in ontwikkeling
Het initiatief van Korfbalvereniging VEO komt voort uit de erkenning van het feit dat kinderen in Nederland over het algemeen achterblijven in hun motorische ontwikkeling. Uit een onderzoek van de Haagse Hogeschool in 2020 bleek dat 30% van de Nederlandse kinderen onder de motorische basisvaardigheden scoorde.

Met de steun van de gemeente Leidschendam-Voorburg, gefinancierd uit het Lokaal Sport Akkoord, wil VEO een positieve bijdrage leveren aan de motorische ontwikkeling van kinderen in de regio, met een specifieke focus op jongeren onder de 19 jaar.