Modulaire appartementen in Pijnacker opgeleverd

Modulaire appartementen in Pijnacker opgeleverd

Modulaire bouw heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de voltooiing van het project Tuindershof (Fase 4) in Pijnacker. Dankzij een succesvolle samenwerking tussen Bouwstroom Haaglanden, woningcorporatie Rondom Wonen, en Ballast Nedam West, zijn 64 modulaire studio’s en 2- en 3-kamer appartementen gerealiseerd met behulp van de woonmodules van Ursem.

Betaalbaar wonen wordt gestimuleerd
“Bouwstroom Haaglanden maakt gezamenlijke inkoop door corporaties mogelijk, wat betaalbaar bouwen stimuleert en de bouwproductie collectief versnelt,” verklaart een woordvoerder van Bouwstroom Haaglanden.

Modulaire woningen
Tijdens een preview voor collega’s van corporaties uit de regio Haaglanden en andere regio’s in de Provincie Zuid-Holland, werd duidelijk dat modulaire woningen niet te onderscheiden zijn van traditionele bouw, zowel van buiten als binnen. Lucas de Boer, bestuurder van Rondom Wonen, legt uit: “De woningen worden gebouwd in de fabriek, waar ze volledig in elkaar worden gezet en worden voorzien van installaties, keuken en badkamer. Vervolgens gaan de woningen op transport naar de bouwplaats, waar ze worden gestapeld en geschakeld tot volwaardige woningen, die van alle gemakken zijn voorzien.”

Kans op fouten kleiner
Ondanks enkele percepties over mogelijke kwaliteitsvermindering bij modulaire bouw, benadrukt De Boer het tegenovergestelde. “Doordat de woningen in zo’n gecontroleerde omgeving worden geprefabriceerd, is de kans op fouten vele malen kleiner dan bij traditionele bouw.”

Efficiënter dan traditionele bouw
Het opvallend korte tijdsbestek van de bouw trekt eveneens de aandacht. Sven Wennekes van Ballast Nedam West merkt op: “De daadwerkelijke bouwtijd van het gebouw op locatie bedroeg vijf weken. Een dergelijk project in vijf weken realiseren is razendsnel. Dit kun je met traditionele bouw niet behalen. Ook wordt met modulair bouwen bouw (geluid) overlast beperkt. Op deze manier wordt er dus snel, efficiënt en met weinig bouwafval gebouwd.”

Nog meer woningen
Bouwstroom Haaglanden heeft in samenwerking met Ballast Nedam West en Heddes Bouw & Ontwikkeling afspraken gemaakt voor het realiseren van maximaal 1.000 modulaire woningen. Daarnaast zijn met Boele & van Eesteren afspraken gemaakt om maximaal 2.000 woningen te realiseren via de Bouwstroom. De focus ligt op het snel toevoegen van goede woningen aan het woningaanbod in de regio.