Financiële steun voor huishoudens in de winter

Financiële steun voor huishoudens in de winter

Terwijl winterse energiekosten hun tol eisen van huishoudens, biedt het Tijdelijk Noodfonds Energie een helpende hand. In 2024 zonder energietoeslag of prijsplafond, is dit nationale fonds specifiek ontworpen om gezinnen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp te ondersteunen.

Voor wie is deze hulp bedoeld?
Het Noodfonds richt zich op huishoudens met een laag inkomen en een substantiële energierekening. Een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum komt in aanmerking, met heldere grenzen van €3200 voor alleenstaanden en €4480 voor samenwonenden (inclusief 8% vakantiegeld, exclusief toeslagen). Bovendien moeten huishoudens zelf een energiecontract hebben voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.

In aanmerking komen
De energierekening moet, afhankelijk van het inkomen, hoger zijn dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen. Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum geldt een drempel van 8%, terwijl voor mensen tot 200% sociaal minimum de drempel op 10% ligt.

Hoe werkt het?
Het Noodfonds compenseert het bedrag boven deze 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. Deze ondersteuning geldt voor een periode van zes maanden, met de mogelijkheid om elke zes maanden opnieuw een aanvraag in te dienen.

Extra informatie
Aanvragen voor steun kunnen eenvoudig worden ingediend via de website van het Noodfonds Energie, waarbij inloggen met DigiD vereist is. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen namens anderen een aanvraag indienen. Voor vragen staat de landelijke hulplijn van het Noodfonds open op 085 – 088 1111, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Tijdelijk Noodfonds Energie
In een periode waarin financiële zorgen toenemen, biedt het Tijdelijk Noodfonds Energie concrete hulp aan huishoudens die moeite hebben met de lasten van winterse energiekosten. Een snelle check op de website van het fonds kan aangeven of jouw huishouden in aanmerking komt voor deze broodnodige steun.