Gemeente waarschuwt voor Kwikgevaar in oude apparaten

Gemeente waarschuwt voor Kwikgevaar in oude apparaten

De gemeente waarschuwt voor de mogelijke aanwezigheid van kwik in oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers. In het geval van breuk kunnen kwikbolletjes zich in alle richtingen verspreiden, soms tot meters ver weg. Vanwege hun kleine omvang kunnen deze bolletjes moeilijk op te ruimen zijn.

Gezondheidsrisico’s
Het langdurig blootstellen aan kwikdamp, dat ontstaat wanneer de bolletjes verdampen, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Om potentiële problemen te voorkomen, benadrukken experts het belang van het snel en veilig afvoeren van kwikhoudende voorwerpen naar een speciaal chemisch afvalpunt.

Een dure grap
Een ongeluk met kwik kan aanzienlijke gevolgen hebben, waarbij de kosten voor opruiming snel in de duizenden euro’s kunnen oplopen. Belangrijk is te vermelden dat verzekeringen doorgaans niet dekken voor dergelijke kosten en vaak vereisen dat gespecialiseerde schoonmaakbedrijven worden ingeschakeld, samen met het verwijderen van besmette materialen zoals houten vloeren, vloerkleden, kleding, stofzuigers en meubels.

Veilig transport van kwikhoudende voorwerpen
Voor huishoudens die nog kwikhoudende producten bezitten, wordt aangeraden deze voorzichtig in dubbel plastic te verpakken en kosteloos naar het klein chemisch afvalpunt op de milieustraat te brengen. Gezien de kwetsbaarheid van thermometers en de open bovenkant van barometers, is het van vitaal belang ervoor te zorgen dat deze voorwerpen tijdens het transport niet breken, lekken of leeglopen.