[Documentaire] Leven met Laaggeletterdheid in Leidschendam-Voorburg

[Documentaire] Leven met Laaggeletterdheid in Leidschendam-Voorburg

In Nederland zijn ruim 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Een maatschappelijke uitdaging die ook in Leidschendam-Voorburg leeft. In onze gemeente is  5 tot 8 procent van de mensen laaggeletterd. Mensen die laaggeletterd zijn hebben moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Moeite hebben met een computer of werken met een smartphone hoort daar ook bij.

Impact van laaggeletterdheid
Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op je geldzaken. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving.

Taalambassadeurs aan het woord
LVTV maakte een documentaire over laaggeletterdheid in Leidschendam-Voorburg. In deze documentaire spreken we met taalambassadeurs Leo en Carina. Zij vertellen hoe het is om te leven met laaggeletterdheid. Verder spreken we met de Bibliotheek aan de Vliet, wethouder Jeffrey Keus en Arnout Timmerman van Stichting Lezen en Schrijven. In 2024 staat het Glazen Radiohuis in Leidschendam.

Glazen Radiohuis vraagt bewustwording
Sinds 2022 staat het Glazen Radiohuis op verschillende locaties in Haaglanden om aandacht en bewustwording te vragen voor laaggeletterdheid. In 2022 en 2023 stond het huis in Rijswijk, Den Haag Laak en Zoetermeer. Dit jaar zal het radiohuis in september neerstrijken in Delft en Leidschendam.

Kan jij hulp gebruiken of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Kijk dan op ikwilleren.nl of bel met 0800 – 023 44 44.

Bekijk de korte versie van de documentaire:

Bekijk de lange versie van de documentaire: