[VIDEO] Meer kinderen aan het lezen met Geef een boek cadeau

[VIDEO] Meer kinderen aan het lezen met Geef een boek cadeau

De campagne ‘Geef een boek cadeau’ heeft als missie dat alle kinderen in Nederland opgroeien met geweldige boeken, omdat kinderen vaak minder boeken gaan lezen naarmate ze ouder worden. Daarom bundelen boekwinkels en verschillende partners elk jaar in het voorjaar hun krachten om een jeugdboek en een prentenboek tegen een betaalbare prijs beschikbaar te maken. Ook de Bruna in Oud-Rijswijk doet hieraan mee.

Een pittig klasje
Dit jaar is het jeugdboek van de campagne ‘Geef een boek cadeau’ Mees Kees – Een pittig klasje, geschreven door Mirjam Oldenhave. Dit boek is een ode aan de leerkracht. Als de juf van groep 6b met zwangerschapsverlof gaat, krijgen ze een invaller: meester Kees, die nog nooit voor de klas heeft gestaan. De kinderen helpen hem graag een handje. Vanaf 2 februari is dit geliefde boek verkrijgbaar in de boekhandel voor slechts €2,99, zodat ook ouders met een klein budget het kunnen aanschaffen.

Meer boeken lezen
Dat lezen goed is voor de taalontwikkeling is niet onbekend, maar toch is de leesvaardigheid onder de jeugd flink gedaald. Dit komt vooral door de komst van smartphones, tablets en computers. Maar ook door de concurrentie van andere activiteiten. Jongeren hebben vaak een druk schema met school, buitenschoolse activiteiten en sociale verplichtingen, waardoor ze minder vrije tijd hebben om te lezen. En ook de interesse naar boeken is verminderd.

Desondanks groeit de interesse door het fenomeen ‘Booktok’, waar gebruikers op TikTok filmpjes delen over hun favoriete boeken, met de hashtag #BookTok. Dit is een groot succes. Bij de Bruna in Oud-Rijswijk kun je deze populaire boeken van Booktok kopen.