‘Dieptepunt van de stad’ krijgt eindelijk grote schoonmaakbeurt

‘Dieptepunt van de stad’ krijgt eindelijk grote schoonmaakbeurt

Al jarenlang is het station van Rijswijk een doorn in het oog van vele Rijswijkers. Niet alleen de vele vertragingen en defecte roltrappen zorgen voor irritatie bij reizigers. Maar ook de grote hoeveelheid rommel die te vinden is op de perrons valt niet bepaald in de smaak: “Het station doet zijn werk maar negen van de tien keer hangt er een gore pislucht.” Eind maart wordt het station voor het eerst sinds de oplevering in 1996 grondig schoongemaakt en gerenoveerd.

VVD blij met actie
De VVD Rijswijk is blij dat het station wordt aangepakt: “Het lijkt mij alleen maar goed dat er eindelijk aandacht wordt besteed aan het station. Als partij hebben wij al vaker aandacht gevraagd voor het station”, aldus fractievoorzitter Jordy Loof.

Momenteel wordt het Station Rijswijk beheerd door de gemeente Rijswijk, de NS en ProRail. Loof zou het fijn vinden als de NS en ProRail volledige zeggenschap krijgen over het station: “Het deel van de gemeente moet naar de NS. Op die manier kunnen problemen met bijvoorbeeld de roltrappen sneller worden verholpen. Ook zou het top zijn als er nog iets meer kan worden gedaan aan de veiligheid in en rondom het station.”

“Ik voel mij er niet thuis”
Reizigers die gebruik maken van het station zijn niet te spreken over de huidige staat van het station. Een reiziger op het station had het volgende te zeggen: “Ik merk dat ik het niet fijn vind om rond te lopen op het station, met name in de avond. Het geeft een onveilig gevoel. Met al die rommel op het perron en de vele hangjongeren die er komen, voel ik mij er niet echt thuis.”

Een andere reizigster vindt het station zelfs zo erg, dat zij zelfs niet eens op het station wilt komen: “Ik stap hier liever niet uit. Als het kan ga ik een halte verder naar (Den Haag) Moerwijk en neem ik vanuit daar maar de bus of de tram.”

“Het station is ondertussen het dieptepunt van de stad”
Marc Weterings, de fractievoorzitter van politieke partij Rijswijks Belang, geeft aan “ontzettend blij” te zijn dat het station eindelijk wordt opgeknapt: “Ondertussen is het station een beetje het dieptepunt van de stad. Het zou juist het visitekaartje van Rijswijk moeten zijn. Bovendien is het station ook erg vies en niet goed voor de gezondheid.”

Eerste kwartaal van 2024
In Augustus van 2023 hebben Rijswijks Belang, GroenLinks Rijswijk en Beter voor Rijswijk vragen gesteld aan het college over de slechte staat van het station. Wethouder Mark Wit heeft hierna toegezegd dat er in het eerste kwartaal van 2024 een renovatie zou komen aan het station Rijswijk. Dit gaat dus gebeuren op de laatst mogelijke dag binnen dit tijdsbestek.

“Het station moet aantrekkelijk zijn”
Maarten van ’t Eind, fractievoorzitter van GroenLinks Rijswijk, is ook te spreken over de aankomende renovatie: “Wij vinden het belangrijk dat het station wordt gerenoveerd omdat er veel gebouwd gaat worden in de buurt. Daar moet natuurlijk goed openbaar vervoer bij. Het station moet aantrekkelijk zijn. Wij willen als partij mensen het openbaar vervoer in hebben, en niet in de auto. Om dat te bewerkstelligen is er wel een goed en aantrekkelijk station nodig.”

Werkzaamheden
Op 30 maart om 00.30 uur zullen er reinigingswerkzaamheden plaatsvinden. Deze duren tot 05.00 uur in de ochtend. Ook wordt er verder een nieuwe glasgevel aangebracht en worden er nog verder enkele werkzaamheden met hoogwerkers verricht.