Bram en Aimée door naar de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd

Bram en Aimée door naar de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd

In de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd hebben Bram Molman van de Gouden Griffel en Aimée Heuker of Hoek van de Klipper uit Lansingerland zich gekwalificeerd voor de volgende ronde. Op 27 maart zullen zij de Bibliotheek Oostland vertegenwoordigen tijdens de kwartfinale in DOK Delft. Dit jaar markeert de 31e keer dat deze wedstrijd wordt georganiseerd.

Groot aantal deelnemers
Vanwege het overweldigende aantal deelnemers moesten de voorrondes over twee middagen worden verspreid. De Bibliotheek Oostland organiseerde deze middagen in hun vestiging in Nootdorp, CulturA & Zo. In totaal deden 26 kinderen van basisscholen uit Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland mee aan de wedstrijd. Het niveau van alle voorlezers lag hoog, wat aangeeft dat scholen hun afgevaardigden serieus en met zorg selecteren.

Jury
Het was een uitdaging om uit alle voorlezers twee winnaars te selecteren. Dit was de verantwoordelijkheid van een driekoppige vakjury. Dit panel bestond uit wethouders Leon Hoek van Lansingerland en Peter Hennevanger van Pijnacker-Nootdorp. Daarnaast waren er vertegenwoordigers van de lokale pers. Manuela Bijl van CulturA & Zo was jurylid bij beide wedstrijden.

De wedstrijd
Ondanks dat het voor sommige kinderen best spannend moet zijn geweest om alleen op het podium te staan, voor een zaal met ruim 150 mensen, was daar tijdens het voorlezen niets van te merken. Een voor een lazen ze een fragment voor uit hun favoriete kinderboek. Van gemene juffen tot pratende muizen, er kwamen allerlei verhalen voorbij.

Na het voorlezen trok de jury zich terug om te overleggen en uiteindelijk werd de winnaar met luid applaus bekendgemaakt. Voordat dit gebeurde, werden alle deelnemers uitgebreid geprezen. Iedereen ontving een oorkonde en een cadeautje, terwijl de winnaars natuurlijk met iets extra’s naar huis gingen. De volgende ronde staat gepland op 27 maart in Delft. De landelijke finale is op vrijdag 24 mei.

Over de Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met bibliotheken. Elk jaar strijden duizenden kinderen uit groep 7 en 8 tegen elkaar in het voorlezen. Met deze wedstrijd willen de betrokken organisaties aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon.