[VIDEO] Mensen op straat geven hun mening over het belang en de impact van internationale vrouwendag

[VIDEO] Mensen op straat geven hun mening over het belang en de impact van internationale vrouwendag

Internationale vrouwendag is er elk jaar weer om men ervan bewust te maken dat de wereld nog niet is waar het hoort te zijn als het gaat om gelijke rechten voor de vrouw. Vrijdag 8 maart is de dag dat we stilstaan bij de belangen van de vrouw. Toch is Nederland, als het vergeleken wordt met andere landen, al goed vooruitgegaan ten opzichte van tientallen jaren geleden. Maar welke impact kunnen wij hebben op de landen die hier nog in achterlopen? We vroegen het aan mensen op straat.

‘In Nederland zijn we bevoorrecht’
Marion Straver vindt het mooi dat er aandacht wordt gegeven aan de rechten van een vrouw. ‘Dat we allemaal gewoon als mens gezien worden.’ Volgens Straver hebben we in Nederland veel voorrechten, ondanks dat hier ook nog verandering in kan komen. Ook Stephanie van Eyndhoven is het hiermee eens. ‘Je ziet het steeds meer gebeuren dat vrouwen rechten krijgen, je ziet steeds meer vrouwen als CEO aan de bak gaan bijvoorbeeld.’

Initiatieven vanuit Nederland
Toch zijn er nog een hoop andere landen die niet dezelfde rechten hebben voor vouwen zoals we dat hier in Nederland zien. Wat kunnen we met internationale vrouwendag betekenen voor deze landen? Volgens Straver zijn er bepaalde initiatieven die gedaan kunnen worden. Zo noemde ze dat haar schoonzus in Afrika is geweest om hulp te bieden aan meisjes die ongesteld zijn en hierdoor niet naar school kunnen omdat ze niet de juiste verzorging kunnen krijgen. ‘Ik denk dat dit soort initiatieven ontzettend belangrijk zijn en dat de gelijkheid daarmee misschien op een iets hogere plank komt.’

Weinig invloed
Los van dat vrouwen zich erover uitspreken hebben ook mannen hier een mening over. Rob van der Tang denkt dat wij als Nederland weinig invloed kunnen uitoefenen op strengere landen zoals Noord-Korea of Iran. ‘Ze doen toch hun eigen ding, maar als je niets doet gebeurt er nooit wat.’ Van der Tang denkt dat als Nederland initiatieven blijft uitoefenen, dat er uiteindelijk wel wat zal veranderen, maar een grote invloed zullen we niet hebben. Het belangrijkste is dat we de problemen blijven benoemen.

Positieve veranderingen
Volgens van der Tang zijn er al heel veel positieve veranderingen gekomen als het gaat om gelijke rechten in Nederland. Zo mogen vrouwen stemmen, mogen ze werken en ze krijgen pensioen. Ook vindt van der Tang dat vrouwen onmisbaar zijn op allerlei werkfronten. Hij is dus blij met de veranderingen die hebben plaatsgevonden de afgelopen decennia.

Kleine aanpassingen in de samenleving
Van Eyndhoven zegt dat er nog wel kleine veranderingen gedaan kunnen worden in de samenleving als het gaat om het beeld wat men heeft van vrouwen. ‘Ik denk dat we nog altijd iets teveel rekening moeten houden met onze kinderen. Bij ons in België is het al iets anders, de mannen krijgen bijvoorbeeld bij de geboorte van het kind ook ondertussen wel verlof. Maar ik denk dat wij als mama nog te veel bezig moeten zijn met onze kinderen en het huishouden ten opzichte van mannen.’