Feestelijke opening nieuw weidevogelgebied Meerpolder

Feestelijke opening nieuw weidevogelgebied Meerpolder

In het gebied tussen Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg wordt een nieuw weidevogelgebied geopend met een feestelijke twist. 15 maart vanaf 13.00 begint er een wandeling vanaf SnowWorld die ongeveer 1,5 uur zal duren, tot aan het vogelkijkpunt. Tijdens deze vogelexcursie zal een vogelexpert meelopen.

Win-win voor vogels en boeren
In samenwerking met boeren, inwoners, experts op het gebied van boerenlandvogels, de gemeente Zoetermeer, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Zuid-Holland heeft de gemeente zich ingezet voor een project genaamd ‘droge gronden voor boeren, natte gronden voor weidevogels’. Door het ruilen van grond liggen de percelen van de provincie nu aaneengesloten, terwijl de boeren nu eigenaar zijn van het hoger gelegen gebied. Dit vermindert hun problemen met wateroverlast. Hiermee is de puzzel compleet, waarbij aandacht wordt besteed aan weidevogels, wateropslag, het creëren van kruiden- en bijenlandschappen, en recreatie.
Aantrekkelijk voor dieren
In de weilanden zijn diverse ondiepe plekken gemaakt en natuurvriendelijke oevers gecreëerd. Deze aanpassingen zorgen voor een vochtige omgeving, wat ideaal is voor weidevogels. Bovendien zijn er in het midden van enkele graslanden stroken met bloemen en kruiden aangelegd om vlinders en bijen aan te trekken.
Handigste routes
Je kunt al dit prachtigs bewonderen vanaf de dijk die rondom de Meerpolder loopt. Je kunt te voet of met de fiets komen. Bijvoorbeeld, volg vanuit Stompwijk de route: ‘fietspad 90 – rechtsaf bij de kruising met Meer- en Geerweg’ naar de Meerpolder voor het vogelkijkpunt. Of volg de route ‘Waterjufferpad (Nieuwe Driemanspolder) – deel Voorweg – Stompwijksepad’ naar de Meerpolder voor het vogelkijkpunt. Als je met de auto komt, parkeer dan bij SnowWorld. Vanaf daar is het slechts een kort half uurtje wandelen door het Buytenpark naar het vogelkijkpunt.